YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2015

Türkiye, sürdürülebilir kalkınma çağının neresinde?

  • G20 Ülkelerinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nin davetli konuşmacılarından, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN I Global) Başkanı Jeffrey Sachs, dünyada sosyal eşitsizliklerin ciddi oranda artmış olduğunu vurgulayarak önümüzdeki 15 yılın sürdürülebilir kalkınma için ekonomik işbirliği başta olmak üzere sosyal ve çevresel konularda küresel işbirliğini gerekli kıldığını belirtti. Sachs ayrıca sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından 34 OECD ülkesi arasında Türkiye’nin 33. sırada yer aldığını söyledi.

    Sürdürülebilir kalkınma gündemi, Antalya’da yapılacak G20 Toplantıları ve Paris’te düzenlenecek COP21 İklim Zirvesi öncesinde İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde masaya yatırıldı. 11-12 Kasım tarihlerinde UN SDSN Türkiye Ağı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi kamuoyuna tanıtıldı.

    Zirvenin 11 Kasım’daki açılış oturumunda Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Lale Akarun, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye (UN SDSN I Turkiye) Liderlik Konseyi Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN I Global) Başkanı ve Columbia Üniversitesi, Earth Institute Direktörü Prof. Jeffrey Sachs yer aldılar.

    Prof. Jeffrey Sachs, Sürdürülebilir Kalkınma kavramının Birleşmiş Milletler için ekonomi, sosyal ve çevresel boyutlarıyla üç ana eksende ilerlediğini belirterek Birleşmiş Milletler’in 25 Eylül 2015 tarihinde aldığı tarihi kararla 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ni benimsendiğini ve böylelikle dünyanın bu tarihten itibaren ‘’Sürdürülebilir Kalkınma Çağı’’na girdiğini vurguladı.

    2016-2030 yılları arasında uygulamaya konulması planlanan söz konusu hedefler için küresel anlamda işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Sachs, Sürdürülebilir Kalkınma’nın ekonomik kalkınmanın yanı sıra insani, sosyal ve çevre boyutlarıyla eş zamanlı mümkün olabileceğini vurguladı. Jeffrey Sachs, aşırı yoksullukla mücadele, enerji sistemlerinin dekarbonize edilmesi, sürdürülebilir tarım, akıllı şehirler ve akıllı altyapı yatırımları, sürdürülebilir endüstriyel üretim, kaliteli sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim, mesleki yeterlilik ve işgücüne katılım ve sosyal eşitliğin güçlendirilmesi gibi konuları sürdürülebilir kalkınma adına aşılması gereken önemli problemle olarak niteledi.

    OECD ülkeleri içinde Türkiye 33. sırada

    Ekonomik gelişmenin eğitim kalitesiyle doğrudan ilintili olduğunu belirten Jeffrey Sachs, son yıllarda Tayvan, Japonya, Vietnam gibi Güney Asya ülkelerinin eğitim kalitesinde ciddi ilerlemeler kaydettiklerini ifade ederken, öte yandan sosyal eşitsizliklerin tüm dünya ülkelerinde 1968-2010 dönemi göz önüne alındığında artmış olduğunu söyledi. Sachs, ayrıca OECD ülkelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri derecelendirmesinden de söz ederek, 34 ülkenin bulunduğu listede Türkiye’nin 33. sırada yer aldığına dikkat çekti.

    G20 Ülkelerinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Lale Akarun ise Boğaziçi Üniversitesi’nin Sürdürülebilirlik Merkezi, İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi, Enerji Politikaları Merkezi gibi araştırma merkezlere, Sosyal Politikalar Forumu ve Barış Eğitim Merkezi gibi oluşumlara, Yeşil Kampüs hedefi kapsamında uygulamaya geçirilen Rüzgar Enerjisi Santrali gibi projelerle sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında uygulamaya geçirilen pek çok örneğe sahip olduğunu belirtti.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu