YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2016

Kadına yönelik aile içi şiddet konusunda iş dünyası neler yapabilir?

  • Sabancı Üniversitesi’nin geliştirdiği “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesi aile içi şiddete karşı iş yerlerinde destek mekanizmaları oluşturmayı amaçlıyor. Proje çıktısı olarak hazırlanan Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi ise, bu konuda harekete geçmek isteyen şirketler için pratik bir araç niteliğinde.

    Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından geliştirilen İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (Business Against Domestic Violance -BADV), aile içi şiddete karşı iş yerlerinde destek mekanizmaları oluşturup, kadına uygulanan şiddeti daha görünür hale getirmek ve iş dünyasının yönetimsel yeteneklerini kullanarak aile içi şiddete karşı önlem ve destek yollarını belirlemek amacıyla tasarlanmış bir proje.

    2013 yılında Hollanda Başkonsolosluğu ve UNFPA'nın hibe desteği ile başlayan proje, iş dünyasında kadın hakları konusunda farkındalık yaratmayı ve kadınların çalışma ortamlarını iyileştirerek iş yaşamında daha etkin rol alabilmelerini amaçlıyor.

    Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, bu proje kapsamında iş dünyasında kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmayı ve kadınların iş dünyasına katılımını daha etkin ve verimli hale getirmek için destek mekanizmaları ve yöntemleri oluşturmayı hedefliyor. Projenin hedef kitlesini Türkiye’deki işyerleri ve çalışan kadınlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ‘İşte Eşitlik Platformu’ imzacı şirketleri ve iş dernekleri oluşturuyor.  

    Projenin başladığı 2013 yılından bu yana atılan adımlar ise aşağıda yer alıyor:
    - En iyi örnek uygulamalarının araştırılması ve ilgili şirketlerle iletişime geçilmesi
    - İşte Eşitlik Platformu imzacı şirketleri ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacı şirketlerinde anket uygulaması (Anket 2014 yılında toplamda 20 şirkette uygulanmıştır)
    - Anket sonuçlarının analizi
    - İşyerlerinde Uygulanmak Üzere ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’nin hazırlanması

    Anketlerin değerlendirilmesinin ardından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl sonunda lansmanı yapılan bu rehber, işyerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kadına yönelik şiddete hoşgörü göstermeyen bir iş kültürünün geliştirilmesinde şirketlere yardımcı olmayı amaçlıyor. Rehber, kadınların geçmişte veya bugün yakın ilişkide maruz kaldıkları şiddete ve bu şiddetin işe ve işyerine etkisine odaklanırken, kadına karşı şiddet ile mücadelede şirket içerisinde nasıl politika oluşturulacağına dair detayları da içeriyor. Türkiye’de ve diğer ülkelerde kadına yönelik şiddet alanında şirketlerin uygulamış olduğu politikalar ve çalışmalar da şirketlere örnek teşkil etmesi için en iyi uygulamalar bölümünde özetleniyor.  

    Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu