YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 25 Aralık 2017

İleri dönüştürülmüş burger

  • Yeni nesil sebze burgerlerin köfteleri, sebze suyu posalarından üretiliyor. Böylece artık malzemeler sağlıklı şekilde değerlendirilmiş oluyor. 

    Dünya çapında üretilen gıdanın üçte biri, yani yaklaşık 1 trilyon dolarlık gıda israf ediliyor. Sanayileşmiş bölgelerde toplam gıdanın yaklaşık yarısı çöpe gidiyor. Neden mi? Çünkü üreticiler, satıcılar ve tüketiciler kullanılabilir durumdaki gıdaların “yeterince iyi” olmadığını düşünüyor. Çöpe giden bu kadar gıda, yetersiz beslenen yaklaşık 842 milyon kişinin karnını doyurup hayatını değiştirebilir.

    Çöpe giden gıdaları değerlendiren girişimleri 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde incelemiştik. Bugünkü konumuz ise, artık gıdaları değerlendiren başka bir girişim:
     
    Kaliforniya’da faaliyet gösteren Mendocino Farms adlı sandviç zincirinin, meyve suyu markası Pressed Juicery ile gittiği işbirliğinden “Kurtarılmış Sebze Burger” (Rescued Vegetable Burger) doğdu.
     
    Bu yeni nesil burgerin sebze köfteleri, artık sebze suyu posalarından üretiliyor. Böylece hem sebze suyu üretiminden arta kalan malzemeler değerlendirilmiş hem de sağlıklı bir yiyecek ortaya çıkarılmış oluyor.
     
    Burger köftesinin içinde havuç, turp, ıspanak, lahana ve marul gibi pek çok sebzenin posası var. Mendocino Farms, köftelere sebzenin yanı sıra, esmer pirinç, fasulye, soğan ve çeşitli baharatlar kullanıldığını belirtiyor. Burgerini peynirli yemek isteyenlere vegan peynir alternatifi sunuluyor.

    Artan nüfus-sınırlı kaynak dengesinin kurulmasında gıda endüstrisine büyük rol düşüyor. Laboratuvar ortamında üretilen et, gerçek burger tadında sebze burger ve bu örnekte olduğu gibi gıda artıklarından üretilen menülere her geçen gün daha fazla rastlayacağız gibi duruyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu