YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 16 Ekim 2017

16 Ekim Dünya Gıda Günü

  • 16 Ekim Dünya Gıda Gününde, gıdanın sürdürülebilirliği için iyi fikirleri derledik.

    Dünya çapında üretilen gıdanın 1/3’ü (1 trilyon dolarlık gıda) israf ediliyor. Sanayileşmiş bölgelerde toplam gıdanın yaklaşık yarısı çöpe gidiyor. Çünkü üreticiler, satıcılar ve tüketiciler kullanılabilir durumdaki gıdaların “yeterince iyi” olmadığını düşünüyor. Çöpe giden bu kadar gıda, yetersiz beslenen yaklaşık 842 milyon kişinin karnını doyurup hayatını değiştirebilir. Neyse ki, dünyanın farklı köşelerinde bu gıdaları kullanan, dönüştüren ve israf etmeyen girişimler var:


    FazlaGıda: Gıda israfına karşı teknolojik çözüm



    Gıda israfının önlenmesi konusunda çalışan FazlaGıda, gıda atığına karşı teknolojik bir çözümle savaşıyor. FazlaGıda, gıda ürünü bağışlamak isteyen market vb. şirketleri, gıda bankaları ve sosyal marketlerle online bir platform üzerinde buluşturuyor. Günlük olarak güncellenen listeler sayesinde, gıda ürünleri besin değerlerini kaybetmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

    FazlaGıda, tüm gıda tüketim döngüsü için çözümler sunsa da, önceliği gıdaların insanlar tarafından tüketilmesine veriyor. FazlaGıda’nın hizmet zincirinin ilk kısmı FazlaGıda Bağış Platformu. Bu platform aracılığıyla yenilebilir durumdaki fazla gıdaları ihtiyaç sahiplerine, insan tüketimine uygun olmayan ancak gıda güvenliği riski taşımayan gıdaları hayvan barınaklarına ulaştırabilirsiniz. İnsan veya hayvan tüketimine uygun olmadığı için FazlaGıda Bağış Platformu’nda kullanılamayan gıdalar ise FazlaGıda Geri Dönüşüm Platformu’na aktarılıyor. Burada ise devreye geri dönüşüm ve gübreleştirme giriyor.

    Gelelim FazlaGıda’nın işletmenize faydalarına… Öncelikle gıdaları atmak yerine bağışlayarak veya dönüştürerek sisteme dahil etmek, verimlilik ve karlılık artışı sağlıyor. Depo ve operasyon maliyetleri azalırken, katı atık bertaraf bedeli de devreden çıkıyor. Ayrıca, bağışlanan gıda bedeli üzerinden vergi muafiyeti sağlanıyor. Özetle FazlaGıda sürdürülebilir iş modelinin ekonomik, çevresel ve sosyal tüm boyutlarına dokunan bir çözüm sunuyor.

    Sabancı Üniversitesi'nden gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj


    Sabancı Üniversitesi tarafından geliştirilen gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi, Amerika'nın Washington D.C eyaletinde düzenlenen 'American Chemical Society National Meeting'de tanıtıldı. Bilim insanları 20 yıldır özellikle ambalajlara odaklanarak, gıdaların bozulmasını engellemenin alternatif yollarını arıyor. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal ve ekibi, bu çok yönlü ambalaj ihtiyacını karşılamak amacıyla farklı işlevler kazandırılmış kil nanotüpleri içeren bir ambalaj filmi geliştirdi. Bu film meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasını ve et örneklerinde mikrobiyal büyümeyi engelleyerek kolay bozulur ürünlerin raf ömrünü uzatan bir özellik taşıyor.

    SUNUM araştırmacıları nano-kil katkılı bu film ile domates, muz ve tavuk gibi gıdaları paketleyerek farklı süreler boyunca bekletti ve sıradan polietilen film karşısındaki verimliliğini ölçtü. 10 gün sonunda geliştirilen yeni filmle paketlenmiş domateslerin kontrol grubundaki sebzelere göre daha iyi durumda olduğu görüldü. Ayrıca altı gün sonunda, muzların bu yeni film sayesinde polietilen filme kıyasla daha diri ve sarı kalabildiği gözlendi. Bu filmle kaplanan ve 24 saat buzdolabında saklanan tavukta polietilen ile paketlenmiş tavuğa kıyasla çok daha az bakteri artışı gözlemlendi. Nano-kil katkılı gıda ambalajının piyasaya sürülebilmesi konusunda çalışmalar devam ederken, geliştirilen malzemelerin gıda ile temasının güvenilirliği konusunda testler yapılıyor.

    İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri Tesco, mağazalarındaki satılmayan gıda ürünlerini yardım kuruluşlarına bağışlıyor

    Tesco mağazalarındaki satılamayan ve yenilebilir durumdaki gıda ürünleri, kadın mülteci merkezleri ve çocuk kahvaltı kulüplerine ulaştırılıyor. Proje şimdilik Tesco’nun 10 mağazasında uygulanacak fakat hem gelişim potansiyeli hem de diğer perakendecilere örnek olması açısından izlenmesinde fayda var. Çünkü gıda israfı sadece insanlık ve kaynaklar için değil, çevre için de çok önemli bir başlık. Çöpe atılan gıdalar hem toprağı kirletiyor hem de salgıladıkları metan gazıyla küresel ısınmanın artmasına yol açıyor. 

    Fransa’da marketlerin yiyecekleri çöpe atması yasak


    Fransa’da 2015 mayıs sonunda geçen yeni yasayla, büyük süpermarketlerin yiyecekleri çöpe atması yasaklandı. Yasa, satılamayan fakat yenilebilir durumdaki yiyeceklerin öncelikli olarak hayır kurumlarına verilmesini, daha kötü durumda olanlarınsa hayvan yemi veya gübre yapılmak üzere çiftçilere dağıtılmasını zorunlu hale getiriyor.

    İngiliz perakende zinciri Sainsbury's pilot mağazasında kullandığı tüm enerji organik atıklardan elde ediliyor


    Atık dönüşüm şirketi Biffa’yla işbirliğine giden Sainsbury's öncelikle Cannock’taki mağazasına yakın bir tesis kuruyor. Markette günlük olarak denetlenen sebze ve meyveler ayrıştırılıyor. Satışa uygun olmayan fakat yine de kullanılabilecek durumda olanlar yardım derneklerine ulaştırılıyor. Kullanılamayacak kadar kötü durumdaki sebze ve meyvelerse enerji dönüşüm tesisine gönderiliyor. Burada atık gıdalardan elde edilen enerji mağazaya aktarılıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu