YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 30 Ocak 2019

Yenilebilir ambalajlar plastiğin yerini alabilir mi?

  • Yenilebilir ve biyoçözünür ambalaj SCOBY, çiftçilerin ve küçük üreticilerin kendi ambalajlarını üretmelerine olanak sağlıyor.

    Çevreciyiz’de tekrar kullanılabilir, geri dönüştürülebilir ve hatta yenilebilir ambalajlar konusunda farklı alternatiflere yer veriyoruz. Daha önce yenilebilir damla Ooho’yu ve Leaf Republic'in yapraktan yapılan tabaklarını incelemiştik.

    Bugünkü konuğumuz SCOBY, bakteri fermantasyon süreci sonucunda üretilen tamamen yenilebilir ve biyoçözünür bir ambalaj.

    Polonyalı tasarımcı Roza Janusz’un mezuniyet projesi olarak tasarladığı SCOBY’nin üretiminde, son dönemin moda içeceği kombucha kullanılıyor. Çay, maya ve bakterinin fermente edilmesiyle üretilen kombucha’ya, şeker ve tarımsal atıklardan oluşan organik maddeler ekleniyor. Zaten SCOBY adı da “bakteri ve mayanın simbiyotik üretimi (kültürü)” ifadesinin kısaltılmasından geliyor.

    SCOBY’nin mayalanması için yaklaşık iki hafta gerekiyor. İki haftanın sonunda yüzeyde katmanlar oluşuyor. İşte bu katmanlar ambalaj olarak kullanılıyor. İhtiyacınıza göre ne kadar ürün mayalayacağınız ise tamamen size kalmış.

    Roza Janusz’un Fast Company’ye verdiği bilgilere göre SCOBY’nin tadı hafifçe kombucha’yı andırıyor. Fakat içindeki malzemeyle birlikte pişirildiğinde tamamen bu malzemenin tadını alıyor.

    SCOBY’nin raf ömrü, paketlediği malzemeye göre şekilleniyor. Bununla beraber, çok hızlı bozulmadığının da özellikle altı çiziliyor. SCOBY’ye eşlik edecek ürünler arasında ilk bakışta bitkiler öne çıksa da, doğrudan ambalajıyla pişirilebilecek hazır yemeklerin de bu anlamda değerlendirilebileceği düşünülüyor.

    Ambalajı yemek istemezseniz sorun değil. Biyoçözünür SCOBY, toprakta gübre işlevi görüyor.

    Scoby tarzı yenilebilir ambalajların gidecek daha yolu var. Bununla beraber sürdürülebilirlik yolculuğunda önemli bir adım attıklarını da teslim etmek gerekiyor. Özellikle tek kullanımlık plastiklerden kurtulmak için bu tip çözümlerin geliştirilmesine ihtiyacımız var.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu