YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2020

Çevre için 5 basit öneri

  • Tüm dünyada koronavirüs salgını ile mücadele sürerken, çevreci yaklaşımların ikinci plana atıldığı gözleniyor. Özel otomobil kullanımındaki artış nedeniyle karbon salımı yükselirken tek kullanımlık plastiklere yönelim endişe verici boyutta. Uzmanlar, gelecekteki salgınları önlemenin tek yolunun çevreci yaklaşımlar olduğu konusunda hemfikir.

    Hepimiz bilmediğimiz bir salgının içinden ve aslında bir sınavdan geçiyoruz. Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bugünlerde çevrenize bir bakın. Yerlerde sıklıkla kullanılmış maskeler, tek kullanımlık plastik atıklar görmek mümkün. Uzmanlar, gelecekteki salgınları önlemenin tek yolunun çevreci yaklaşımlar olduğu konusunda hemfikir. Peki birey olarak siz neler yapabilirsiniz?

    Mümkünse hâlâ evde kal!

    Hepimiz uzun bir karantina döneminden çıktık ve elbette bu dönemin ruhsal sağlığımız üzerinde birçok etkisi oldu. Koronavirüs etkisi henüz geçmiş değil. Normalleşme döneminde evlerimizden çıktık fakat salgının zincir etkisi sürüyor. Eğer işiniz ve günlük hayatınız uygunsa olabildiğince evde olmak hâlâ çok iyi bir fikir. Salgın döneminde özel otomobil kullanımında oluşan büyük artış, karbon salımının yükselmesini ve hava kirliliğini artırıyor. Yürüyüş yapmak, bisiklet kullanmak alternatifleriniz arasında mutlaka yer almalı.

    Maskeni doğru kullan, doğru at!

    Maske kullanımı bu dönemin en tartışmalı konularından biri. Bugünkü veri ve bilgilerin ışığında maske kullanımı toplumsal sağlığı korumanın hâlâ en geçerli metotlarından biri. Halka açık alanlarda maskenizi doğru takmak ve çıkarmamak sadece sizin değil, başkalarının sağlığını korumak için de çok önemli. Daha da önemlisi, kullanılan maskelerin bir torbada biriktirilmesi ve belediyelerin gösterdiği özel alanlara veya dönüşüm çöplerine atılması. Enfekte olmuş maskelerin yeryüzüne yayılmasını önlemek çevre sağlığı için önemli bir görev.

    Termosunu, kupanı yanına al!

    Sadece koronavirüs döneminde değil sürdürülebilir bir gelecek için her zaman suyunuzu kendi termosunuzda, yanınızda taşıyabilirsiniz. Su ve sabunla yıkayacağınız termosunuz salgından korunmanın en sağlıklı yollarından biri olurken tek kullanımlık şişeye yönelimi de azaltmaya destek olacaktır. Şirketlerdeki tek kullanımlık çay/kahve bardağı artışını da kendi kupanızı çantanızda taşıyarak azaltabilirsiniz.

    Alışveriş çantandan vazgeçme!

    Salgın döneminde naylon poşet kullanımında önemli bir artış oldu. Hepimiz naylon poşetlerde aldığımız ürünleri belli bir süre açık havada beklettik, ürünleri tek tek yıkadık ama poşetleri attık. Salgından önce geldiğimiz noktadan ne yazık ki uzaklaştık. Oysa tekrar kullanmaya müsait alışveriş çantaları ve bez torbalar, su ve sabunla yıkanarak yeniden sağlıkla kullanılabilir. Yedinci kıtanın oluşumuna destek olmak ve tekrar kullanıma uygun alışveriş çantalarına geri dönmek hepimizin sorumluluğu.

    El yıkamayı unutma!

    Salgından korunmanın en güvenli yolu ellerin sürekli temiz olması. Dezenfektan kullanılması el temizliği için önemli fakat bunlar da kimyasal karışımlar. Su ve sabun, bu dönemdeki en güvenilir dostlarımız olmalı. Ellerinizi su ile yıkarken önce ıslatmayı, ardından çeşmeyi kapatıp 20 saniye sabunlamayı ve sonra tekrar açarak durulamayı ihmal etmeyin. Sağlığımızı korumak kendi elimizde…

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu