YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2020

Türkiye’de üretilen 10 ambalajın dördü plastik

  • Ambalajlar küresel plastik kullanımının yüzde 40’ından sorumlu. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de plastik tüketimi büyük sorun.

    Dünyada kullanılan plastik ambalajlar küresel plastik kullanımının yüzde 40’ını oluşturuyor. Günümüzde, Türkiye ve tüm dünyada plastik tüketimi artık göz ardı edilemeyecek bir sorun alanına dönüştü. Marketler yalnızca bünyelerinde bulunan plastik ambalajlı ürünler nedeniyle değil, ürünleri edindikleri tedarik zincirlerinde ve ürünün kendilerine ulaştığı lojistik süreçte açığa çıkan plastik atık sebebiyle de plastik kirliliğinde kritik bir aktör. Greenpeace Akdeniz, marketlerin plastik tüketimi ve kirliliğini azaltma stratejilerini ortaya koymak için ‘Marketlerin Plastik Ayak İzi Araştırması’ gerçekleştirdi. Greenpeace marketlerin ayak izini araştırdığı raporun girişinde, Türkiye’de plastikle ilgili başlıca rakamlara vurgu yaptı.

    İşte Türkiye’nin plastik rakamları…
    • Ambalajlar küresel plastik kullanımının yüzde 40’ından sorumlu. Tek kullanımlık plastiklerin yaygınlığı göz önünde bulundurulduğunda, bilim insanları bu plastik atıkların 12 milyon ton kadarının her yıl okyanuslara sızdığını belirtiyor. Ve sızan bu atıkların sahillerimizde gördüğümüz plastik kirliliğinin büyük bir bölümünü oluşturduğu tahmin ediliyor.
    • 2017 yılına ait daha yakın zamanlı Ocean Conservancy verileri, kumsallarda ve kıyı bölgelerinde en yaygın görülen plastik parçaları olarak sigara izmaritleri, yiyecek paketleri, içecek şişeleri, plastik şişe kapakları, plastik poşetler, pipet ve içecek karıştırıcıları, kullan-at yiyecek kapları gösteriyor.
    • Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) verilerine göre; Türkiye’de 2015’te 80.8 kilogram olan kişi başı plastik tüketimi 3 yılda yüzde 11.5 artarak 2018 yılında 90.1 kilograma ulaştı.
    • 2019 yılının ilk altı aylık döneminde 4.48 milyon tonluk toplam plastik mamül üretimi içinde yaklaşık 1 milyon 791 milyon tonla (yani yüzde 40’ı) plastik ambalaj malzemelerinin başı çektiği görülüyor.
    • 2019 yılı Türkiye ambalaj sektör üretiminin yüzde 40’ını plastik malzemeler oluşturuyor. Yani Türkiye’de üretilen her 10 ambalajın neredeyse dördü plastik.
    • Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulaması ile hedef yasaklamak değil kısıtlamak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hedefi; 2018 yılında 440 adet/kişi olan kullanım değerini 2019 için 90 adet/kişi, 2025 için 40 adet/kişiye indirmek ve Avrupa Birliği değerlerine ulaşmak. Ancak 2019 için yıllık kişi başı tüketim verisi 120 civarında. Aylık kişi başı kullanım adedinin ise 35’ten 10’a düştüğü belirtiliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu