YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 30 Kasım 2020

Plastik Everest’e tırmandı

  • Daha önce kuzey kutbu ve dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda bulunan mikroplastiklere, dünyanın en yüksek dağı olan Everest’te de rastlandı. Bu keşfin insanlığın gezegen üzerindeki tahribatını bir kez daha kanıtladığı düşünülüyor.

    Mikroplastik kirliliğinin dünyanın en yüksek dağı olan Everest’in zirvesine kadar ulaştığı ortaya çıktı. 2018 yılında dünyanın en derin noktası Mariana Çukuru’nda tespit edilen plastik çöplerin ardından yapılan bu keşifle, insanlığın gezegenin bütün noktalarını kirletmeyi başardığı bir kez daha kanıtlanmış oldu.

    Atıklar dağcıların malzemelerinden
    The Guardian gazetesinin haberine göre; küçük plastik lifler 8 bin 850 metrelik dağın tepesinin birkaç yüz metre yakınında, balkon olarak bilinen bir noktada bulundu. Ayrıca dağın 5 bin 300 metre yüksekliğinden 8 bin 440 metre yüksekliğe kadar olan bölümündeki 11 lokasyondan toplanan tüm kar örneklerinde mikroplastiğe rastlandı. Bulgular, en yüksek mikroplastik konsantrasyonunun dağcıların ve yürüyüşçülerin en çok zaman geçirdiği Ana Kamp çevresinde bulunduğunu gösteriyor. Bilim insanları plastik liflerin dağcıların giysi, çadır ve iplerinden gelmiş olabileceğini düşünüyor.

    Gezegenin en temiz yerini de kirlettik
    Yeni araştırmaya liderlik eden Plymouth Üniversitesi’nden Imogen Napper, analiz ettiği her kar örneğinde mikroplastik bulmanın kendisini gerçekten şaşırttığını belirtti. Napper, “Everest Dağı, her zaman uzak ve bozulmamış olduğunu düşündüğüm bir yer. En yüksek dağın tepesine yakın bir yeri bile kirlettiğimizi bilmek gerçekten göz açıcı” diye konuştu.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu