YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 05 Ocak 2021

Yeşil Düş’ünce nasıl yayılır?

  • Sıcaklık ortalamaları giderek artıyor ve gezegenimiz bizden kelimenin tam anlamıyla yardım istiyor. Fakat daha ayrıntılı düşünürsek yardıma ihtiyacı olanın doğa değil insan olduğu gerçeğini kavrayabiliriz. Hepimizin yaşamı birbirine bağlı ve bu bağın sürdürülebilirliği ‘Yeşil Düş’ünce’nin yayılmasıyla mümkün. Peki ama nasıl?

    Çevreci olmayı nasıl tarif ediyorsunuz? Daha az kâğıt kullanmak, suyu dikkatli harcamak, hayatınızdan plastiği çıkarmak, daha sık toplu taşıma kullanmak, paylaşım ekonomisi, farkındalığı artırıcı bir paylaşımın yayılmasına katkıda bulunmak, gönüllü bir faaliyete destek olmak belki de bir kıyıda çöp toplamak? Saydığımız bu aksiyonların her biri birbirinden değerli. Daha önemlisi ise yaptığımız her hareketin gezegen için gerçekte ne anlam taşıdığını bilmek.

    Ne ile savaşıyoruz?
    Blogumuzda okuyacağınız yüzlerce haber ve rapordan da izlediğiniz gibi dünya, önüne geçilmesi çok zor bir iklim değişikliği sorunu ile mücadele ediyor. Bu, aslında gezegenin değil insanın mücadelesi. İklim değişikliğinin oluşturacağı değişiklikler, denizleri, ormanları, bitkileri ve hayvanları etkileyecek fakat en dramatik değişikliği insan yaşayacak. Sürdürülebilir bir yaşam için, hepimizin neyi neden yaptığımızı bilmeye ve büyük resmin içindeki rolümüzü doğru anlamaya ihtiyacı var. Çevreci olmak sadece çevrenin temiz olmasıyla ilgili değil. Olumsuz çevresel faktörlerin ekosistem üzerindeki etkisi yaşam döngüsünü doğrudan etkiliyor. Türümüzün sürekliliği arıların sürekliliği kadar mümkün.

    Siz ne yapabilirsiniz?
    Burada bu satırları okumanız bile ‘Yeşil Düş’ünce’ ile ilgili adım atmaya ne kadar yakın olduğunuzu gösteriyor. Uzmanlar, bireysel çevreci hareketlerin toplu değişimde büyük rol oynayacağını söylüyor ve şu adımları hayata geçirmeyi öneriyor...
    - Karbon ayak izinizi azaltmaya çalışın. Bireysel farkındalığınızın artmasıyla, savunduğunuz şeyi hayata geçirmeniz ve etki yaratmanız mümkün olur. Daha az enerji harcamak, daha çok tasarruf etmek, daha az atık oluşturmak, daha az plastik kullanmak gibi basit önlemler size karbon ayak izinizi azaltma olanağı verir.
    - İklim değişikliğinin sebep ve sonuçlarını okuyun. Bu bir şehir efsanesi değil, acil durum. 1.5 derece sınırının önemini anlayabilmek, bireysel hareketlerin toplu bir bilince dönüşmesini sağlamak, dünya insanı için büyük bir değişim anlamına gelebilir.
    - İnsanları ikna etmeye çalışmak yerine onlara örnek olun. Bu örnekleri ve sonuçlarını tartışmaya açın. Çevreciliğin protesto anlamına gelmediğini, bir değişim liderliği anlamına geldiğini böylece aktarabilirsiniz.
    - Sosyal medyanın gücünü kullanın ve onu destekleyin. Dünyanın dört bir yanındaki gönüllü hareketlerin çıktılarını paylaşmak, sevdiğiniz bir yemeğin fotoğrafını paylaşmaktan daha değerli sonuçlar doğurabilir. Paylaşımlara destek olmanın, farkındalık konusunda sandığınızdan çok daha büyük faydaları olabilir. Aktif gönüllülük çok değerlidir fakat farkındalığın artması ile ilgili yapılacak her hareketin de önemi çok büyüktür.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu