YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 13 Nisan 2021

Afrika’ya 25 milyar dolarlık iklim desteği

  • Afrika, iklim değişikliğine en az katkıda bulunan ülke ancak etkilerinin en kötüsünü yaşıyor. Afrika Uyum Hızlandırma Programı için toplanan liderler Afrika genelinde iklim değişikliğine uyum eylemlerini hızlandırmak için 25 milyar doları seferber edecek.

    Afrika kıtasının küresel emisyonlara etkisi yalnızca yüzde 5. Dünyanın 30’dan fazla ülkesinin devlet başkanı, Afrika ülkelerinin iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamasına ve ‘daha iyiyi inşa etmesine’ yardımcı olacak eylemlere öncelik vermeyi taahhüt etti. Afrika şu anda (her yıl 7 ila 15 milyar dolar arasında maliyeti olduğu tahmin edilen) iklim değişikliğinin etkileriyle ve 114 bin can alan koronavirüs ile karşı karşıya. Afrika Kalkınma Bankası, iklim değişikliğinin kıta üzerindeki etkisinin 2040’a kadar her yıl 50 milyar dolara yükselmesini ve 2050’ye kadar GSYH’de (gayrı safi yurt içi nasıla) her yıl yüzde 3’lük bir düşüşe neden olmasını bekliyor. Afrika Kalkınma Bankası, Küresel Uyum Merkezi ve Afrika Uyum Girişimi tarafından düzenlenen sanal Liderler Diyaloğu sırasında 30’dan fazla devlet başkanı ve küresel lider, iddialı yeni Afrika Uyum Hızlandırma Programı için toplandı. Programın amacı, Afrika genelinde iklim değişikliğine uyum eylemlerini hızlandırmak için 25 milyar doları seferber etmek.

    Son 25 yıldaki en kötü durgunluk
    Demokratik Kongo Cumhuriyeti Başkanı ve Afrika Birliği Başkanı Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, liderleri ‘iklim hedeflerini yeniden gözden geçirmeye ve ulusal öncelikler kapsamında planlanan eylemlerin uygulanmasını hızlandırmaya’ davet etti. Tshisekedi Tshilombo, “Bunu yapmak için iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamaya yönelik eylemlere odaklanmamız gerekecek. Bunlar arasında doğa temelli çözümler, enerji geçişi, gelişmiş şeffaflık çerçevesi, teknoloji transferi ve iklim finansmanı yer alıyor” dedi. Afrika Uyum Hızlandırma Programı, koronavirüsün iklim değişikliğinin ve kıtanın 25 yıldaki en kötü durgunluğunun etkilerini ele almak için oluşturuldu. Bu nedenle, Afrika’nın uyumunun finansmanı için eşi benzeri görülmemiş bir destek programı çok önemli.

    İklim adaptasyonuna eşit önem verilmeli
    Birleşmiş Milletler 8’inci Genel Sekreteri ve Küresel Uyum Merkezi Başkanı Ban Ki-moon salgının, iklim direncinin geliştirilmesinde son zamanlarda kaydedilen ilerlemeyi yavaşlattığını belirterek; “Salgın aynı zamanda ülkeleri ve toplulukları gelecekteki şoklara karşı daha savunmasız bırakıyor. Afrika kaybedilen alanı ve Zamanı telafi etmeli. İklik değişikliği koronavirüs yüzünden durmadı ve insanlığı, ısınan bir gezegenin çoklu etkileriyle yaşamaya hazırlamak gibi acil görev de durmamalı” dedi. Gabon Devlet Başkanı ve Afrika Birliği önderliğindeki Afrika Uyum Girişimi Başkanı Ali Bongo Ondimba, Gabon’un emisyon azaltımlarındaki rekorundan bahsetti. Gabon’un dünyada karbon pozitif olan birkaç ülkeden biri olduğunu belirten Ondimba, “İklim finansmanında, iklim adaptasyonuna ve azaltıma eşit önem verilmesi konusunda ısrar etmeliyiz. Afrika, gelişmiş ülkeleri tarihi sorumluluğu üstlenmeye ve Afrika’daki adaptasyonu hızlandırmak için programa katılmaya çağırıyor” şeklinde konuştu.

    Gelişmiş ülkeler sözlerini tutmalı
    Afrika Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Akinwumi A. Adesina ise, “Ortaklarımızla, Afrika Uyum Hızlandırma Programı’nın başarısı için 25 milyar dolarlık finansman sağlamayı planlıyoruz. Gelişmiş ülkelerin iklim finansmanı için yıllık 100 milyar dolar sağlama sözlerini yerine getirme zamanı geldi. Ve bunun daha da büyük bir kısmı iklim uyumuna gitmeli. ABD hükümetinin ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın özellikle bu büyük hamlede liderliğini takdir ediyorum” dedi. ABD Başkanı Joseph R. Biden adına konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da şunları söyledi: “ABD, Afrika için kararlı bir kalkınma ortağı ve Afrika Kalkınma Bankası’nın büyük bir destekçisi olmaya devam ediyor. Afrika, iklim değişikliğine en az katkıda bulunan ülke ancak etkilerinin en kötüsünü yaşıyor. Afrika Kalkınma Bankası ve Küresel Uyum Merkezi’ni Afrika Uyum Hızlandırma Programı’nı geliştirdikleri için tebrik ediyorum. Programı destekliyoruz. Birlikte iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınabilmemizi sağlayacağız.”


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu