YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 15 Mart 2022

Tek kullanımlık plastikler en kısa sürede yasaklanmalı

  • Ipsos’un, Plastic Free Vakfı için, 28 ülkede 20 binden fazla kişiyle gerçekleştirdiği anketin sonuçları, WWF işbirliğiyle analiz edildi.

    Küresel araştırma şirketi Ipsos’un Plastic Free Vakfı için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 28 ülkede, 16 - 74 yaş arasında 20 bin 513 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçları açıklandı. WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) işbirliğiyle anket sonuçlarının analiz edildiği bir rapor yayımlanarak, dünya kamuoyunun tek kullanımlık plastiğe ilişkin tutumu ortaya kondu. Çarpıcı veriler içeren ve alanında bir ilk olan rapora göre; ankete katılanların dörtte üçü tek kullanımlık plastiklerin en kısa sürede yasaklanması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 85'lik kesim, plastik ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi, üretici ve perakendecilerin sorumlu olması gerektiği konusunda hemfikir.

    On kişiden dokuzu ‘BM Sözleşmesi gerekli’ dedi
    Ankete katılanların yüzde 82'lik bölümü, mümkün olduğunca az plastik ambalaj içeren ürünler satın almak istediğini belirtiyor. Satın alma alışkanlıklarına ilişkin bu soruya aynı cevabı verenlerin sayısında pandemi öncesine kıyasla yüzde 7’lik bir artış olduğu dikkat çekiyor. Ankete katılan her on kişiden dokuzu ise plastik kirliliği krizi ile etkili bir şekilde mücadele edebilmek için küresel bir Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’nin önemli olduğu görüşünde. Yüzde 90’ı bulan düzeyindeki bu toplumsal talebin, yasal olarak bağlayıcı bir küresel anlaşmanın kabul edilmesiyle sonuçlanması bekleniyor.

    Karar çıkmazsa kısa sürede çözüm uzak
    Söz konusu araştırmanın gerçekleştirildiği 28 ülke arasında Arjantin, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İngiltere, ABD, Brezilya, Şili, Kolombiya, Macaristan, Hindistan, Malezya, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye yer alıyor. Türkiye’de katılımcıların yüzde 89’u ‘BM Sözleşmesi gerekli’ diyor. WWF ve Plastic Free Vakfı, BM üye ülkeleri BM Çevre Asamblesi’nde plastik kirliliğine karşı halkın talebini yansıtan ve yasal olarak bağlayıcı bir küresel sözleşme için müzakereleri başlatmaya çağırıyor. BM'den plastiklerin yaşam döngüsünün tamamını kapsayan ve uygulama alanı geniş bir anlaşma kararı çıkmazsa, plastik kirliliği krizini kısa sürede çözmenin mümkün olmayacağı belirtiliyor.

    Her yıl 23 milyon ton plastik denize karışıyor!
    WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, kutuplardan en ücra adalara, deniz yüzeyinden en derin okyanus çukuruna kadar plastik kirliliği ile karşı karşıya olduğumuzu hatırlatarak şu görüşleri dile getirdi: “Her yıl yaklaşık 19 - 23 milyon ton plastik denizlere karışıyor! Tüm dünya liderlerine çok geç olmadan harekete geçmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Dünyanın dört bir yanında insanlar görüşlerini açıkça belirtti. 2030’a kadar plastik kirliliğine bir son vermek üzere, plastik yaşam döngüsünün tamamını ele alan ve yasal bağlayıcılığı olan kural ve düzenlemelerin yer aldığı küresel bir plastik anlaşması kabul etmek için liderlerin önünde önemli bir fırsat, üzerlerinde de büyük bir sorumluluk var. Plastik çöp krizini çözmek için son şansımız bu.”

    Mikroplastiklerde 50 kat artış görülebilir
    Araştırmanın sonuçları aşırı plastik tüketimi ve kirlilik sorunu katlanarak arttıkça, krizle ilgili kamuoyu bilinci ve kaygı düzeyinin de arttığını ortaya koyuyor. WWF’in uluslararası düzeyde yayımladığı ‘Denizlerdeki Plastik Kirliliğinin Denizel Türler, Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler Üzerindeki Etkileri’ başlıklı son raporu da, ekolojik riskleri ortaya koyarak denizlerdeki plastik kirliliğinin 2050'ye kadar dört katına çıkacağına; 2100 yılına kadar mikroplastiklerde 50 kat artış görülebileceğine dikkat çekiyor.

    “İddialı kurallar ve hedefler konmalı”
    Plastic Free Vakfı Kurucusu ve İcra Direktörü Rebecca Prince-Ruiz de araştırma ile ilgili olarak şunları söyledi: "İnsanların büyüyen plastik kirliliği krizinden son derece kaygı duyduğunu biliyoruz. 2021'de tüm dünyada yaklaşık 140 milyon kişi ‘Plastiksiz Temmuz’ hareketine katıldı. Ancak bireysel eylem yeterli değil. İnsan ve çevre sağlığının plastik kirliliği tehdidi altında olmaması için plastiklerle ilişkimizi yeniden çerçeveleyen net ve iddialı kural ve hedefler konması gerekir. Anket, dünyanın dört bir yanından pek çok insanın karar alıcılara eylem çağrısında bulunduğunu açıkça göstermiştir."

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu