YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2022

Mangrovlar neden bu kadar önemli?

  • İklim değişikliğinin etkilerini azaltmada etkili olan Mangrov ormanlarının hayati öneminin nedenlerini sizin için derledik…

    Mangrov ağaçları ve çalıları, kıyılardaki gelgit bölgelerinde yetişiyor. Birçoğu, ağaçların suyun üzerinde kazıklar üzerinde duruyormuş gibi görünmesini sağlayan destek köklerine sahip. Bu karışık kök, ağaçların gelgitlerin günlük yükseliş ve düşüşünü idare etmesine ve gelgit sularının hareketini yavaşlatmasına izin veriyor. Bazılarımız sürekli sözü edilen Mangrov ormanları bir ağaç türünden oluştuğunu düşünüyor olabilir fakat Mangrov ormanlarını oluşturan çalı ve ağaçlar çok çeşitli.

    Sera gazlarının girmesini engelliyor
    Mangrovlar, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmada etkili. Çünkü karbondioksiti emme ve depolama kapasitesine sahipler ve sera gazlarının atmosfere girmesini etkin bir şekilde durduruyorlar. Atmosferden emdikleri karbondioksit, karasal ormanlardan neredeyse 10 kat daha fazla. Ancak ormansızlaşma, kıyılarda karides çiftliklerinin gelişmesi ve diğer su ürünleri yetiştiriciliği türleri nedeniyle gezegenin, 1980 ve 2000 yılları arasında tüm mangrov ormanlarının en az yüzde 35'ini kaybettiği tahmin ediliyor.

    İşte Mangrovların en önemli faydaları…
    • Mangrov ormanları, fırtına dalgalarının, akıntıların, dalgaların ve gelgitlerin neden olduğu erozyonu azaltarak kıyı şeridini stabilize eder.
    • Mangrovlar, deniz otu habitatlarına ve mercan resiflerine ulaşmadan önce besinleri ve kirleticileri yağmur suyu akışından uzaklaştırarak su kalitesini korur.
    • Mangrov turbası, şiddetli yağmurlar ve fırtına dalgalanmaları sırasında suyu emerek kıyı taşkınları olasılığını azaltır.
    • Mangrovlar, birçok ticari balık ve kabuklu deniz ürünleri için yuva ortamı sağlar ve böylece yerel deniz bolluğuna katkıda bulunur.
    • Mangrov sistemleri, kuşlar, geyikler ve bal arıları dahil olmak üzere çeşitli vahşi yaşam türlerine barınak sağlar.
    • Mangrovlar, küçük mavi balıkçıllar, büyük ak balıkçıllar ve kahverengi pelikanlar gibi kıyı kuşları için yuvalama alanı görevi görür. Birçok kuş, mevsimsel göçlerinin bir kısmı için Mangrovlara bağımlı. Ölü Mangrovlar bile kuş türleri için tüneme alanları sağlayarak önemli bir rol oynar.
    • Sağlıklı mangrov ormanları, ağarma riski altındaki mercan türleri için barınak olma ve okyanus asitlenmesini azaltma yeteneğine sahip.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu