YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 22 Ağustos 2022

Ağustos böcekleri artık ötmüyor

  • Fransa’nın Provence bölgesindeki ağustos böcekleri iklim değişikliği yüzünden meydana gelen aşırı sıcak hava dalgası yüzünden artık ötmüyor.

    Tarım ve iklim uzmanı Serge Zaka, France 3 televizyonuna verdiği demeçte, Ağustos böceklerinin sıcak havalarda vücut ısılarını düzenleyemedikleri için şarkı söyleyemediklerini belirtti. Zaka; “Ağustos böceklerinin öğleden sonra hava sıcaklığı gölgede 36 dereceyi aştığında hemen hemen hiç ses çıkarmadığını gözlemledik. Sıcakta vücut ısılarını düzenleyemedikleri için şarkı söyleyemiyorlar” dedi. Uzmanlar, yaz aylarındaki bu sıcaklık artışının kalıcı olması halinde Provence bölgesindeki ağustos böceklerinin başka yerlere göç edebileceğini düşünüyor. Zaka konuya dair, “İklim değişikliği nedeniyle bölgedeki canlı türleri muhtemelen değişecektir. Ağustos böcekleri Rhone Vadisi’nin kuzeyine gidecek, Pireneler ve Alpler’in güneyindeki yüksek bölgelere çıkacaktır” dedi.

    Dişilerin yumurtaları azalıyor
    Aşırı sıcaklar, erkek ağustos böceklerinin şarkı söyleme yeteneğini etkilemesinin yanı sıra dişi Ağustos böceklerinin de yumurtalarında ve larva sayılarında bir azalmaya yol açabilir. Bu durum da Ağustos böceği popülasyonunda keskin bir düşüşe yol açabilir.
    Dünya çapında yaklaşık iki bin 500 ağustos böceği türü bulunuyor. Provence bölgesindeki türler, dört yıllık ömürlerinin çoğunu yer altında geçiriyor. Ağustos böcekleri 120 desibele kadar çıkardıkları sesle en gürültücü böcekler olarak biliniyor. Provence bölgesinin simgesi haline gelen Ağustos böcekleri yüzyıllardır edebiyat eserlerine de konu olmuştu. Antik Yunan’daki yazarlar, ölümü ve yeniden doğumu temsil ettiğine inandıkları Ağustos böcekleri ile ilgili şiirler de yazmıştı.

    Kaynak: Guardian, BBC Türkçe

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu