YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 25 Nisan 2023

2023 Dünya Nüfus Durumu açıklandı

  • Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun raporuna göre; iklim değişikliği için doğurganlığı suçlamak, en büyük karbon salımı sorumlularını dışarıda bırakıyor.

    Dünya nüfusu Kasım 2022’de 8 milyar kişiye ulaştı. Veriler, nüfusla ilgili endişelerin çok yaygın olduğunu ve birçok hükümetin artan ya da azalan nüfusa karşı doğurganlık oranlarını etkilemeye yönelik politikalar geliştirdiğini ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Türkiye'nin yıllık imza yayını Dünya Nüfus Durumu (SWOP) 2023 Raporu yayımlandı. Buna göre; doğurganlık oranlarını etkilemeye yönelik politikalar etkisiz kaldığı gibi kadın haklarına da ciddi şekilde zarar veriyor. ‘8 Milyar Yaşam, Sonsuz Olasılıklar: Haklar ve Seçimler Üzerine’ başlıklı rapora göre; kadınların ve kız çocuklarının yüzde 44'ü, cinsellik, gebelik önleyici yöntem kullanımı ve sağlık hizmeti alma konularında hâlâ, bedenleri ile kendi kararlarını alma hakkına sahip değil. Ve dünya çapında yaklaşık 257 milyon kadının karşılanmamış, güvenli ve güvenilir aile planlaması ihtiyacı var. UNFPA raporunda; ‘Kadınların bedenleri, nüfus hedeflerinin esiri olmamalı’ vurgusu yapılıyor.

    Zorla kısırlaştırma insan hakkını ihlal ediyor
    Tarih, doğum oranlarını artırmak veya azaltmak için tasarlanan doğurganlık politikalarının genellikle etkisiz olduğunu ve kadın haklarına zarar verebildiğini gösteriyor. Birçok ülke, kadınlara ve eşlerine mali teşvikler ve ödüller sunarak daha büyük aileler oluşturmak için programlar başlattı ancak doğum oranları kadın başına iki çocuğun altında kalmaya devam ediyor. Zorla kısırlaştırma ve zorlayıcı doğum kontrolü yoluyla nüfus artışını yavaşlatma çabaları da insan haklarını ciddi şekilde ihlal ediyor. Rapor, hükümetlere doğum izni programları, çocuk vergi indirimi, işyerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik eden politikalar ile cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve haklarına evrensel erişim gibi toplumsal cinsiyet eşitliğiyle haklarını temel alan politikalar oluşturmaları için çağrıda bulunuyor. Bu politikaların, ekonomik olarak büyüyen ve nüfuslar nasıl değişirse değişsin dirençli toplumların gelişmesini sağlayacak kanıtlanmış bir başarı formülü olduğunu vurguluyor.

    İşte 2023 Dünya Nüfus Durumu Raporu’ndan öne çıkanlar…
    -Rapora katkı sunan 68 ülkeden alınan verilere göre, kadınların ve kız çocuklarının yüzde 24’ü cinsel ilişkiye ‘hayır’ diyemiyor ve yüzde 11'i gebelik önleyici yöntem kullanımı ile ilgili kendi kararlarını alamıyor.
    -8 ülkede yapılan bir araştırma, dünya nüfusu ile ilgili medyadaki tartışmalara maruz kalan kişilerin küresel nüfusu ‘çok yüksek’ görmeye daha yatkın olduğunu gösteriyor.
    -Küresel demografi hızla değişiyor: İnsanların 3’te 2’si düşük doğurganlık koşullarında yaşıyor; 2050 yılına kadar küresel nüfusta öngörülen artışın yarısını 8 ülke oluşturacak (Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti) ve dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasını önemli ölçüde değiştirecek.
    -İklim değişikliği için doğurganlığı suçlamak, en büyük karbon salımı sorumlularını dışarıda bırakıyor. 8 milyar insandan 5.5 milyarı, karbon emisyonuna katkıda bulunmak için gerekli parayı (günde yaklaşık 10 dolar) kazanmıyor bile.
    -Yakın tarihli bir BM araştırması, iş gücünde daha fazla toplumsal cinsiyet eşitliğinin, yaşlanan ve doğurganlığın düşük olduğu toplumlarda ekonomileri kalkındırmak için kadınların daha fazla çocuk yapması için üretilen politikalardan çok daha etkili olacağını gösteriyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu