YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Yazar: Yeşim Çinioğlu | Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2009

2009 Yılında Bilişimi Sev Yeşili Koru

  • Ekonomik krizin gündemde olduğu önümüzdeki dönem, tasarrufun şirketler için daha da fazla önem kazanacağı bir sürece girileceğini gösterirken uzmanlar çevreci BT’nin getirdiği enerji tasarrufu ile bu yıl daha fazla önem kazanacağını belirtiyor.

    British Telecom Türkiye, İsrail ve Yunanistan Genel Müdürü Tayfun Uğur da, küresel iş alanı ekonomik krizle baş ederken, çevreci BT’nin 2009’un en önemli eğilimi olarak konumlanacağını ifade ediyor. Yüksek kaliteli ve en hızlı küresel iletişime yönelik talep arttıkça, BT ve telekom tedarikçilerinin, stratejik bir yatırımla ağlarının çevresel performansını geliştirmeye devam edeceklerini de dile getiren Uğur, önümüzdeki dönemle ilgili olarak “Bu tedarikçiler, sürdürülebilirlik taahhütlerine cevaben, gerekli talebi karşılayacak hava soğutmalı veri merkezleri, mobil ağlar ve daha iyi ekipman geri dönüşümü gibi daha yeşil operasyonlara yatırım yapıyorlar. BT ve telekom tedarikçileri, ölçülebilir gelişmeleri müşterilerine aktararak, kendi başarılarını giderek daha fazla kullanmaya başlayacaklar. BT ve telekom tedarikçileri böylece müşterilerinin kendi çevresel performanslarını nasıl geliştirdiklerini göstermelerine yardımcı olacaklar” diyor.

    Fujitsu Siemens Computers Genel Müdürü Halit Zaim ise kriz döneminde, enerji tasarrufu konusunun öneminin daha da artacağı ve orta vadede ise çevreci BT ürünlerine olan yönelişin artarak süreceğini belirtiyor. Karbon salınımlarını minimize yöntemlerle üretilen, çevreye zarar vermeyen maddeler içeren çevreci ürünlerin ilk satın alma maliyetlerinin, şu an için daha yüksek görünebildiğine de değinen Zaim, “Ancak, unutulmamalıdır ki, bu ürünlerin düşük enerji tüketim performansları, orta ve uzun vadede işletim maliyetleri açısından büyük önem taşımakta” diye konuşuyor.

    Schneider Electric Bina Yönetim Sistemleri Müdürü Savaş Korkmaz ise kriz süreçlerinin farklı bir yönüne dikkat çekiyor. Krizlerin bütün şirketlerde esasen aynı zamanda bir nefes alma, şirket içinde birçok iyileştirmenin yeniden planlandığı, ileriye yönelik yapılması gereken ama belli koşturmalar içinde yapılamayan bazı verimlilik ve standartlaşma çalışmalarının yapıldığı zamanlar olduğunu da belirten Korkmaz, “İnsanlar iyi bir sunucu sistemi kurar ve bütün veritabanlarının yönetimini iyileştirir, daha verimli bilişim teknolojilerine geçerler. Enerji verimliliği, insan kaynağı verimliliği gibi projeler geliştirilir ve uygulamaya konulur. Bu çalışmalar sayesinde şirketler daha sağlam durabilen, altyapısı daha güçlü şirketler haline gelirler. Bu sebeple kriz zamanının, çevreci bilişim teknolojileri için pozitif bir zaman olacağını düşünüyoruz” diyor.

    Sanallaştırma ve veri merkezi alanlarında dışkaynak kullanımına gidilmesinin, şirketlerin neden olduğu çevre kirliliğinin azaltılmasında önemli rol oynadığını belirten Aydoğan, “Aynı zamanda şirketlere işgücünden tasarruf ve maliyet avantajı gibi önemli faydalar sağlıyor. Bu bakış açısıyla, çevreci BT eğilimi artmaya devam edecek. Batıdaki BT yöneticilerindeki çevre farkındalığı, son on yılda büyük ölçüde arttı. Kurumsal satın alıcılar enerji etkin donanım talep ediyor, üreticiler de bu talebe daha az enerjiyle çalışan yongalar ve sunucularla yanıt veriyorlar. Ürünlerin çevreci özelliklerinin, satın alma kararlarındaki etkisi her geçen gün artmaya devam edecek” diyor.

  • Sun Microsystems Türkiye Pazarlama Müdürü Seçil Seyfe, çevreci BT’nin doğa dostu olmanın yanında verimliliği ve kapasite kullanımını artırdığını ve kurumlara güç, soğutma ve alan kullanımı maliyetlerini de önemli ölçüde düşürme olanağı tanıdığını vurguluyor. Çevreci BT’nin bu nedenle bir yandan dünya ve çevre üzerinde güçlü ve olumlu bir etki yaratırken, diğer taraftan içinde bulunulan zorlu ekonomik koşullarda kurumlara ciddi maliyet tasarrufu sağladığını belirten Seyfe, “Bu nedenle önümüzdeki dönemde bu konudaki bilincin çok daha fazla artacağını, kurumların altyapılarını kurarken ya da yenilerken kendilerine de önemli avantajlar sunan çevre dostu teknolojilerden her geçen gün artan bir şekilde yararlanacaklarını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.

    Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş’a göre de BT çözümleri, aslında krizden bağımsız olarak şirketlere önemli tasarruf olanakları yaratıyor. BT’nin kendi süreçlerinde çevreci çözümlerinde gerek dönüşüm programları gerekse enerji tasarrufu odaklı yeni sistemlerle sağlandığını dile getiren Kulabaş, “Dünyadaki enerji kaynakları azaldıkça enerji tüketim maliyetlerinin artması, son kullanıcının da satın almalarda enerji tüketimine dikkat etmesini sağlıyor. Bugün için elektrik faturaları sayesinde zorunluluktan çevreye duyarlı seçimler yapsak da, yürütülen kampanyalar çevreci bilincin oturmasını sağlayacaktır” diye konuşuyor.

    Eğilim kapsamında şirketler, somut fayda sağlayacak konulara odaklanacak
    Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Banu Aydoğan’a göre BT dünyasında çevrecilik eğilimi kapsamında şirketler, somut fayda sağlayacak konulara daha da fazla odaklanacaklar.

    Enerji ve maliyet kontrolü çevreci teknolojilere yönelimi artıracak
    Dell Gelişmekte Olan Ülkeler Kurumsal Ürünler Pazarlama Müdürü Tunç Erkan, çevreci ürünlerin tercih edilmesinde bundan sonraki süreçte pek çok noktanın etkili olacağını belirtiyor. Hem etik hem de yasal zorunlulukların, enerji maliyeti kontrolü ile birleştiğinde, şirketlerin çevreci özelliklere verdiği önem artacağını ifade eden Erkan, “Toplam maliyetin daha iyi yönetilebilmesi icin, yeni ürün alımlarında hem enerji tasarrufu sağlayan, hem de çeşitli ulusal ve uluslararası çevreci regülasyonlara uygun ürünler tercih edilecek. Verimlilik daha sağlıklı bir çevre için temel unsurken çevreci BT aynı zamanda daha düşük maliyetler anlamı da taşıyor. Veri merkezlerine bakıldığında ise önündeki en büyük sıkıntı, güç ve soğutma kapasitesi sınırlamaları ve artan enerji maliyetleri. Gelecekteki performans gereksinimlerini karşılamak üzere altyapıyı ölçeklendirmek neredeyse olanaksız, mevcut performansı korumaksa çok pahalı hale gelmiş durumda tüm bunlar için çevreci çözümler daha da önemli hale geliyor” diyor.

    Kriz ortamında enerji tasarruflu ürünler öne çıkacak
    Küresel değişim ve doğal kaynakların azalması herkesin daha duyarlı olduğu ve daha da duyarlı olacağı günümüzün en önemli konuları arasında yer aldığını belirten Samsung Electronics Pazarlama Müdür Yardımcısı Işıl Gülşen, bundan sonraki süreçle ilgili olarak “Dolayısıyla bilinçli tüketiciler tercihlerini yaparken, aynı duyarlılığı gösteren şirketleri tercih edecekler. Ayrıca bu ürünler maliyet açısından da çeşitli avantajlar getireceği için satın alma eğilimlerinde yeşil hareketin önemli bir seçici kriter haline geleceğini düşünüyorum. Ayrıca kriz ortamında, daha az enerji tüketen ürünler, tüketiciler için de önemli bir seçenek haline gelecek” değerlendirmesinde bulunuyor.

  • Geleceğin en önemli 10 stratejik teknoloji listesinde çevreci BT var
    Çevre dostu BT’nin misyonunun Kyoto’da öngörülen karbondioksit emisyonu azaltımını sağlamak ve enerjiyi verimli kullanarak enerji tasarrufu gerçekleştirmeye yardımcı olmak olduğunu belirten HP Türkiye Kurumsal Sunucu ve Veri Depolama Grup Müdürü Levent İskit, Gartner’ın gelecekteki en önemli 10 stratejik teknoloji listesinde de çevre dostu BT yer aldığını ifade ediyor. Bilgi teknolojisini kullanan şirketlerin satın alma kararlarında bu konunun etkili bir rol oynadığını dile getiren İskit, “Zaten çevre dostu BT’nin sağladığı enerjiyi etkin kullanma ve enerji tasarrufu sayesinde kurumlar hem çevre korumaya katkıda bulunuyorlar hem de şirket olarak maliyet avantajı sağlıyorlar. Bu nedenle kriz döneminde bile çevre dostu BT kurumların öncelikleri arasında yer alacaktır. HP kendi faaliyetlerindeki enerji tüketimini de 2010 yılına kadar yüzde 16 azaltmayı hedefliyor” açıklamasında bulunuyor.

    Doğanın korunması ön planda olacak
    Bircom Genel Müdürü Burçin Bircanoğlu’na göre bugünün ve önümüzdeki dönemin eğilimlerinde bilgisayarların anakartlarından kullanılan pillere kadar pek çok konuda doğanın korunması hep ön planda olacak. Bircanoğlu, her şeyin çevreyi daha az kirleten, insanoğluna ve doğaya zarar vermeyen teknoloji ürünleri geliştirme hedefi doğrultusunda şekillendiğini belirterek “En gelişmiş otomotiv şirketlerinden, dünyanın donanım sağlayan dev şirketlerine kadar hemen hemen her küresel şirket bu çerçevede ürün ve teknolojiler geliştiriyor. Öte yandan tüketiciler de bu alanda yüksek duyarlılık kazanmaya başladılar. Çünkü “Çevreci BT”nin getirdiklerini yakından izliyor, satın alacakları ürün alternatifleri arasında da bu tip özellikli olanlara yöneliyorlar” değerlendirmesinde bulunuyor.

    Satın almalarda kriterler farklılaşıyor
    2008 yılında CeBIT fuarının konseptinin çevreci teknoloji olduğunu hatırlatan Asus Pazarlama Müdürü Nuran Efendioğlu, birçok markanın bu kapsamda geliştirdiği teknolojileri ve ürünleri sergilediğini belirtiyor. Burada önemli olanın ürünlerin gerçekten alınabilir olması, seri üretime geçilmesi ve ürünün fiyatının sağladığı enerji tasarrufunu gölgede bırakmaması olduğunu söyleyen Efendioğlu, “Bir önceki yıl yaşanan küresel ısınma ve kuraklık birçok insanı aslında çevre ile ilgili konulara daha duyarlı yapmaya başladı. Önümüzdeki yılın da kriz yılı olacağını düşünürsek özellikle enerji tasarrufu sağlayan ürünlere olan ilgi artacaktır. Özellikle bilgisayarların daha çok kurumlarda kullanıldığını düşünürsek bundan sonraki dönemlerde satın alma yaparken artık kurumlar bu kriterlere de dikkat etmeye başlayacak” diye konuşuyor.

  • Ürünler daha kompakt tasarlanacak
    Lenovo Kanal Satış Müdürü Alp Bulak’a göre finansal zorluk dönemlerinde işletmeler için en çok önem kazanan ölçüt, operasyonel verimlilik. Bulak, bu açıdan bakıldığında, özellikle enerji tasarrufunun sağladığı katkının, 2009 ve sonrasında işletmelerin çevreci BT uygulamalarını daha önemle ele almasını gerektireceğini vurguluyor. Diğer taraftan önümüzdeki süreçte elektronik ürünlerin çevreye uyumluluğunu değerlendirip, kullanıcıların satın alma kararlarını buna göre vermelerine yardımcı olan EPEAT sisteminin, üreticileri daha çevreci ürünler tasarlamaya sevk ettiğini belirten Bulak, “Tasarımlar EPEAT uyumluluk kriterlerinden doğrudan etkilenir durumda. Kullanıcılar, bu eğilim sonucunda önümüzdeki dönemde daha kompakt tasarlanan ürünlerle buluşacak. Bu ürünler de daha fazla enerji tasarrufu sağlarken, geri dönüşümlü malzeme kullanımı ve elektromanyetik kirliliğin azaltılmasıyla sağlık anlamında da yaşam kalitesine de katkıda bulunacak. EPEAT sertifikalı ürünler kullanıcılar tarafından daha fazla talep edildikçe, çevreye uyumluluk da o oranda artacak” diye konuşuyor.

    Çevreci BT sayesinde son kullanıcıların aldığı servisler de ucuzlayacak
    EMC Teknoloji Danışmanı Tolga Gürsu’ya göre gelecekte kurumsal kullanım açısından baktığımızda aynı hizmeti vermek için daha az işletim maliyeti olan BT cihazlarına yönelim artacak.Bu yaklaşım doğrudan işletim maliyetleri üzerinde dramatik bir azalma getirdiği için kurumsal şirketlerin verdiği hizmetlerin maliyetlerinde bir azalmaya bu da son kullanıcıların aldığı servislerin daha da uygun fiyatlara gelmesine neden olacak. Bireysel olarak satın aldığımız ürünlerde de hemen hemen aynı yaklaşımın geçerli olacağını söyleyen Gürsu, “Satın almayı düşündüğümüz bir ürünü, daha az enerji tüketen ve emsalleri ile aynı performans ve fonksiyonları sağlayan ürünler ile kıyaslayacağız. Daha az enerji tüketen BT ürünleri kullanmamız taşınabilir cihazlarımız ile çok daha uzun süreli enerji yedeklemesi gerekmeden mobil çalışma olanağını bize sunmaya devam edecek. Çevreci BT yaklaşımının tasarruf yüzü üretici şirketler tarafında çok daha fazla vurgulanacak. Kurumsal alanda üretim maliyetlerini azaltmaya yönelik önlemlerde, BT ortamlarının daha az enerji tüketen dolayısı ile daha düşük maliyetli BT bileşenleri üzerine kuruluyor olması önem kazanacak” diye konuşuyor.

    Çevreyi koruyan ürün ve tasarımlar hem üretici hem de tüketiciye karlılık getirecek
    Xerox Türkiye Ofis Grubu Pazarlama Müdürü Erhan Aslantürk’e göre çevreci eğilim, hem üretici hem de tüketici tarafına getireceği karlılık sayesinde hızla gelişecek. İçinde bulunulan dönemde krizi aşmanın dışında gelecek içinde yapılacak tasarrufun çevreci BT’nin özünde de yattığını söyleyen Aslantürk, “Tüketiciler artık ürün satın alırken sadece fiyatlarına değil, çevreye ne kadar az zararlı olduğuna da bakmaktadır. Özellikle daha az atık üreten ve düşük enerji modlarının olduğu ürünleri soran tüketici sayısı daha da artacak. Ürün seçiminde kullanıcılar için kaliteli bir cihaz almanın yanında makinenin verimliliği ve çevreci özellikleri, karar vermede önemli bir etken olacak. Şu an içinde bulunduğumuz kriz ortamı ile birlikte çevreci BT’nin, mevcut konumundan daha fazla ön plana çıkacağını düşünüyorum. Artık biliyoruz ki, tüketiciler herhangi bir ürün için teknik özelliklerine bakmakla kalmıyor, çevreci özelliklerini de değerlendiriyor. Bu ortamın olumsuz yöndeki etkileri dikkate alındığında, orta ve uzun vadede yarar sağlayacak, çevreyi koruyan ürün ve tasarımların daha büyük bir rol oynayacağı söylenebilir” diyor.

    Bu yazı, BT Haber dergisinde 19-26 Ocak 2009 tarihinde (Sayı 703) yayınlanmıştır.
    Tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu