YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Yazar: Yeşim Çinioğlu | Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2009

Çevreci Yaklaşımın Ürünü Yeşil Veri Merkezleri

  • Bilişim teknolojileri ve yeşil teknolojinin kesiştiği noktadaki ‘Çevreci BT’ hareketi, hem enerji üretim ve kontrolündeki sorunları aşmak, hem de veri merkezleri ve PC’lerde harcanan enerjinin miktarını azaltmak için çalışıyor. Bu doğrultuda çevreci BT’nin ortaya çıkardığı giderek yükselen eğilimlerden biri de çevreci veri merkezleri.

    IDC’nin araştırmasına göre Avrupa’daki veri merkezlerine harcanan enerji, İngiltere’nin sokak aydınlatmaya harcadığı enerjinin 6 katından daha fazla. IDC’nin yaptığı bir başka araştırmada bir sunucu sistemi için ödenen her bir doların yarısının enerji tüketimi ve soğutmaya gittiğini ortaya koyuyor. Durumun bu şekilde devam etmesi halinde ise 2010 yılına kadar 50 Cent’lik harcamanın 70 Cent’e çıkmasına garanti gözüyle bakılıyor. İşte bu noktada çevreci teknolojiler, enerji tasarrufunu öne çıkaran yeni veri merkezleri yapısının hayata geçmesinde rol alıyor.

    Symantec Kurumsal Satış Müdürü Kahraman Süsleyici’ye göre PC’lerin planlı kapanma hizmetinin otomasyonuyla başlayan ve veri merkezlerindeki sunucu ve veri depolama ünitelerinin atıl bölümlerinin raporlanması, konsolidasyonu ve sanallaştırılması hizmetlerine uzanan oldukça geniş bir yapılanma ağı var. Bu yapılanma ağı da “Çevreci BT” hareketi için bahsi geçen kavramın ana bileşenlerini oluşturuyor. Çevreci Veri Merkezi” hareketinin enerjinin üretim ve kullanım biçimlerini dönüştürmek üzere yaygınlaşan yeni bir yöntem olarak son günlerin ajandasında çok önemli bir yer işgal ettiğini belirten Süsleyici, “Veri merkezi yöneticilerinin yazılım desteği ile sunucu ve veri depolama ünitelerinde verimlilik sağlayabilirler. Veri depolama üniteleri donanım yükseltmeleri yaparken, enerji tasarrufu yüksek donanımların yükseltilmesini sağlayabiliyorlar. Kurumların veri merkezlerinde yeniden yapılanmaya giderek, bu alanda yürütülen optimizasyon, elektrik altyapısı ve hava sirkülasyonu sistemleri çalışmalarının sonucunda, sisteme ilişkin bir kesinti yaşamamak adına oluşturulabilecek sürekli erişilebilirlik idealine ulaşmak için gerekli çalışmaların yapıldığını söyleyebiliriz” diye konuşuyor.

    Çevreci bir yapılanma için yol haritası
    Son dönemde donanım pazarının odaklandığı konuların başında gelen çevreci teknolojiler için ibre, durumun 2009 yılında da değişmeyeceğini ortaya koyuyor. Gartner’ın 2008 başında hazırladığı rapor, bu eğilimin 2009’da ivme kazanacağını gösteriyor. Gartner raporunda çevreci BT’yi her yönü ile tanımlıyor. Şirketler gözönünde bulundurularak yapılan bu tanıma göre çevreci BT; kurumsal operasyonların ve tedarik zincirinin çevresel sürdürülebilirliği için bilgi ve iletişim teknolojilerinin optimal kullanımı anlamına geliyor.

  • Rapor, pek çok BT organizasyonunun enerji tasarrufu tarafındaki konuları özümsemiş durumda olmasına rağmen bu süreçlerin, kurumların maddi yapılanmasıyla bağlantısı konusunda aynı durumun geçerli olmadığını da gösteriyor. Yine rapora göre her BT organizasyonu, maliyetlerini azaltırken, çevresel performansını da geliştirebiliyor. Bilgi teknolojileri donanımlarının geri dönüşümü ise önemli bir başka nokta olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka saptama da BT yapılanmalarında çevre programı için kurumların atması gereken on adım.



    Adımlar ise şöyle sıralanıyor;
    1. Çevre politikası ve stratejilerini belirleyin
    2. Süreci ölçümleyin ve analiz edin
    3. Çevreci kültürü oturtun
    4. Gerekli değilse lütfen kapatın
    5. Veri merkezinde enerji tasarrufu için bütünsel hareket edin
    6. Veri merkezlerinde ‘her zaman açık’tan ‘her zaman ulaşılabilir’ mantığına geçin
    7. Enerji faktörünü her karar aşamasında hesaba katın ve BT enerji yükünü kullanın
    8. Çevreci yazıcıları ve çıkışları garantileyin
    9. Teknoloji üreticilerini zorlayın
    10. Teknoloji üreticilerinin kendi çevresel programlarını inceleyin

    Düşük enerji sarfiyatına sahip cihazlarla veri merkezleri de küçülüyor
    IDC şirketinin araştırmasına göre 2007 yılında Avrupa genelinde veri merkezlerinde harcanan enerjinin toplam maliyetinin 6 milyar dolar olduğunu belirten 3Com Türkiye Ülke Müdürü Nurper Rodoplu, çevreci BT’nin önemli noktası olan az enerji tüketimi doğrultusunda üretilmiş cihazlarla bu rakamın çok büyük oranda düşürülebilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Düşük enerji kullanımının düşük ısınma demek olduğuna dikkat çeken Rodoplu, “Bu da cihazların fan ihtiyacını ortadan kaldırarak daha küçük boyutlarda üretilmesi ve veri merkezleri için ihtiyaç duyulan alanın küçülmesi, veri merkezleri birim kira maliyetinin azalması demek. Düşük ısınma veri merkezinin toplam ısısının düşmesi, bu da veri merkezinin ısısını düşürmek için klima kullanımının azalması ve klimanın kullandığı enerjiden tasarruf etmek demek” diye konuşuyor.

  • Bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı da çevreci yaklaşımın parçası
    Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Banu Aydoğan, büyük kurumların bilgi işlem merkezlerinde bulunan onlarca büyük sistem ve depolama ünitelerinin ısınmalarının engellenmesinin büyük önem taşıdığını belirtiyor. Sistemlerin kesintisiz çalışarak elektrik tükettiğini ve çevreye karbon yaydığını hatırlatan Aydoğan, “Bunların aşırı ısınmasını engellemek için, sistem odaları klima ile sürekli soğutulur. Burada neden olunan enerji tüketimi çok büyük boyutlardadır. IDC’nin verilerine göre, ABD’deki şirketler veri merkezlerini işletmek için yılda yaklaşık 6 milyar dolar, bunları soğutmak için ise 3,5 milyar dolar harcıyorlar. Bu nedenlerle de bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı, şirketlerin neden olduğu çevre kirliliğinin azaltılmasında önemli rol oynuyor. Bunun en etkin yollarından ikisi, sanallaştırma ve veri merkezi alanlarında dışkaynak kullanımına gidilmesi. BT departmanları, ürünlerinin çevre üzerindeki etkisi ve bu ürünleri geliştirme-konusunda daha bütünsel bir anlayışın gelişmesine yardımcı olabiliyor” diye konuşuyor.

    Soğutma ve havalandırma masraflarını da gözeten sistem tasarımları ön planda olacak
    Sun MicroSystems Türkiye Pazarlama Müdürü Seçil Seyfe’nin verdiği bilgiye göre gelecek 5 yıl içinde bir sunucunun işletme maliyetlerinin, o sunucunun satın alım maliyetlerini aşacağı öngörülüyor. Seyfe’ye göre bu nedenle de çok daha az güç tüketen, veri merkezinin soğutma ve havalandırma masraflarını da gözeten sistem tasarımları ön plana çıkacak. Bu durumun, kullanıcılara yansımasında önemli avantajların söz konusu olcağını ifade eden Seyfe, “Ancak kullanıcıların da satın alımlarda sadece ürünün fiyatını ve bakım masraflarını dikkate almamaları, konuya toplam sahip olma ve işletme maliyetleri çerçevesinden yaklaşmaları gerekiyor. Bir veri merkezinde sunucular, enerji tüketen ve yer kaplayan öncelikli kaynaklardır. Büyük ölçekli bir veri merkezinin masraflarının yüzde 45’i elektrik masraflarıdır. Bu durum, daha az enerji harcayan sistemlerin kullanılmasını ve veri merkezinde konsolidasyon projelerini tetiklemektedir. Konsolidasyon ile mevcut kaynakların kullanım oranları artırılır, yönetim karmaşası azalır, kaplanan alan ve harcanan elektrikten tasarruf edilir” diye konuşuyor.

    Bu yazı, BT Haber dergisinde 19-26 Ocak 2009 tarihinde (Sayı 703) yayınlanmıştır.
    Tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu