YUKARI

Çevre Koruma

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 24 Ocak 2015

Atık yağdan biyoenerjiye

  • Kızartma hazırlanırken kullanılan atık yağları lavabo veya çöpe dökmek yerine geri dönüşüme sokarak biyoenerji elde etmek mümkün.

    Geri dönüşüm sadece plastik, kağıt, cam gibi ambalaj malzemelerini değil, kullandığımız ürünün kendisini de kapsıyor. Son günlerde muhtarlıklar veya parklarda rastladığımız geri dönüşüm istasyonlarının bir kısmı da bu mantıkla atık yağlara ayırılıyor. Atık yağ denince aklımıza hemen endüstriyel kullanım gelmesin. Evlerimizde kızartma hazırlarken kullandığımız yağları da mutlaka geri dönüşüme sokmak gerekiyor. 

    Kızartmalık yağların tekrar tekrar kullanılması sağlığa, kullanılmaz hale gelen yağların lavabo veya çöpe dökülmesiyse çevreye zararlı. Temiz Çevre Engelsiz Hayat sitesinde paylaşılan rakamlara göre Türkiye genelinde yıllık yaklaşık 300 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağ oluşurken, bu yağların %95’i kanalizasyonlara karışarak çevreyi kirletiyor. Tabii çevre kirliliği kapsamına akarsu ve denizler de giriyor. Çünkü atık yağlar şehir arıtma tesislerinde arıtılamıyor. 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor. Atık yağlar, en büyük zararlardan birini yeraltı sularını kirletmek suretiyle veriyor.

    Kullandığımız bitkisel yağlar, çöpe atıldıklarındaysa yağmur sularına karışarak toprağa sızıyor. Yeraltı sularıyla akarsu ve denizlere ulaşan atık yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen geçişini önlüyor. Bu durum da balıkları tehdit ediyor.

    Atık yağların verdiği zarar bunlarla da bitmiyor. Lavaboya dökülen atık yağlar kanalizasyon sistemine zarar veriyor. Bu kimi zaman evlerdeki boruların tıkanması, kimi zaman da daha büyük ölçekli boruların tıkanarak aşırı yağış dönemlerinde şehirlerde kanalizasyon taşması şeklinde kendini gösterebiliyor.

    Atık yağların verdiği zarar ortada. Peki çözüm ne? Tabii ki geri dönüşüm. Öncelikle, ülkemizde lavaboya veya çöpe atık yağ dökmenin cezası var. Lokantalar ve yemek imalatçıları belediyeler tarafından bu konuda denetleniyor. Atık yağ toplayıcısı firmalar bu tip işletmelerden düzenli olarak yağ topluyor.

    Atık yağları geri dönüşüme kazandırmak için evimizde yapacaklarımız ise son derece kolay. Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor.

    Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşümle biyoenerji için kaynak haline geliyor. Böylece yenilenebilir enerji üretiliyor. Kamu spotlarında sıkça rastladığımız Temiz Çevre Engelsiz Hayat projesiyse, toplanan yağların geri dönüştürülmesiyle elde edilen geliri engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıyor. Eğer bu projeye destek vermek isterseniz fakat bulunduğunuz yerde atık toplama bidonu yoksa, bu adrese başvurup bidon isteyebilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu