YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Şubat 2008

Su Kuşu Sayımının Sırlarını Öğrenin

  • Doğa Derneği tarafından su kuşlarının sayısının belirlenmesi amacıyla her yıl aralarında Çukurova, Göksu, Kızılırmak, Gediz ve Büyükmenderes deltaları ile birçok gölde yapılan su kuşu sayımlarına ilk kez doğa sevdalısı amatörlerin katılımı için çalışma başlatıldı.
        

    23.02.2008 CNN Türk

    Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, Türkiye'nin su kuşu varlığının, "Ulusal Su Kuşu Sayımları" ile belirlendiğini söyledi.

    Her yıl olduğu gibi uzman kuş gözlem topluluklarının katılımıyla geçen yıl Türkiye genelindeki 87 alanda yapılan sayımlarda 95 türde 1 milyon 629 bin su kuşunun tespit edildiğini belirten Eken, bu sayımda su kuşlarının konaklama ya da üreme amaçlı kullandığı alanlar arasında Beyşehir Gölü'nün 263 bin kuş sayısıyla ilk sırada yer aldığını ifade etti.

    "Kış Ortası Su Kuşu Sayımı" olarak da bilinen çalışmanın sonuçlarından elde edilen rakamın her yıl giderek azaldığına işaret eden Eken, "Geçen yıl 20'den fazla kuş gözlem topluluğu ve 120'nin üzerinde kuş gözlemcisinin katılımıyla sayım yapmıştık. Bu sayımların yapıldığı alanlardan biri olan Gediz Deltasında 2006 yılında 67 bin su kuşu sayılırken, son sayımda bu oranın yüzde 30 oranında azaldığını gördük" dedi.

    Kuş popülasyonundaki azalmanın, küresel iklim değişikliği, kuraklık, çevre kirliliği gibi nedenlerden kaynaklandığını belirten Eken, şöyle konuştu: "Geçen yıl Samsun'daki Kızılırmak, İzmir'deki Gediz, Aydın'daki Büyükmenderes, Çukurova ve Mersin'in Silifke ilçesindeki Göksu deltaları başta olmak üzere önemli sulak alanlarda büyük ölçüde kuraklık belirlenmişti.
     
    Bu kuraklığın sonucunda da su kuşu varlığının üçte birinin göllere yöneldiğini görmüştük. Benzer görüntüler yaşamamak için su kaynaklarımızı bilinçli kullanmalı, doğal alanlarımızın korunması için toplumun her kesimine görev düşüyor."

    Yeni proje

    Eken, bu yılki sayımlara ilk kez doğaseverlerin katılımını sağlamak amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

    Projenin, doğanın ve su kuşu varlığının korunmasına katkı sağlayacağına inandıklarını anlatan Eken, uygulamanın ilk olarak Terkos Gölü'nde yapılacağını bildirdi.

    Eken, şöyle konuştu: "Türkiye'de 20 yılı aşkın zamandır yapılan sayımlara bu yıl ilk defa kuş uzmanları dışında doğaseverler amatör olarak yer alacak.
     
    Binlerce su kuşunun nasıl olup da sayılabildiğini merak edenler, hem kuş saymanın sırlarını öğrenecek hem de unutulmaz anlar yaşayacak.
     
    Kuş gözlem uzmanlarının liderliğindeki su kuşu sayımında doğaseverler gün boyunca onlarca su kuşu türünü kendi yaşam alanlarında görebilecek, sayım teknikleri konusunda bilgi sahibi olacaklar.
     
    Örneğin doğaseverlere, sayımda gruplama tekniği denen grup grup sayabilme, 2 kuş sürüsünü bir birine karıştırmama, ters ve düz ışıkta sayım, kuşların gölün veya lagünün hangi noktasında neden daha çok yoğunlaştıkları öğretilecek.
     
    Böylece doğasever arkadaşlarımız uzmanlaşma yolunda önemli bir adım atmış olacaklar."

    Eken, 2 Mart Pazar günü yapılacak su kuşu sayımına katılmak isteyenlerin Doğa Derneği'ne başvuruda bulunmaları gerektiğini bildirdi.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=303&HID=1&haberID=431204
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu