YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Mart 2008

Fok Badem’e Dokunmayın

  • Aydın’ın Didim sahilinde yaralı olarak bulunduktan sonra Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku araştırma Grubu (SAD-AFAG) tarafından tedaviye alınan ve 9 ay önce önce Gökova’dan denize bırakılan "Badem" adlı yavru Akdeniz foku, 15 gündür Muğla’nın Akyaka beldesini mesken tuttu.
        

    04.03.2008 Hürriyet

    Balıkçıların peşine takılarak Akyaka’ya kadar gelen Badem, tatilcilerden büyük ilgili görüyor.

    Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, tatilcilere "Badem’e elle temas etmeyin ve sağlığını bozacak gıdalar vermeyin" uyarısında bulundu. Çalca, "Yavru fok balığının korunması için biz ve jandarma ekipleri üzerine düşen görevi yapıyor. Badem’in bu bölgenin sahillerini çok temiz olduğu için tercih etmesi bizi mutlu etti" dedi. Badem, denize bırakıldıktan kısar süre sonra Datça ve Marmaris’te görülmüştü.

    Bunları yapmayın

    Sevimli canlılar olan Akdeniz fokları, özellikle çocukların ilgisini çekiyor. Ama çocuğunuzu Badem’e yaklaştırdığınızda aslında her ikisine de zarar veriyorsunuz.

    Birincisi Badem "evcil" bir hayvan değil, kendi doğal ortamına uyum göstermesi için insanlara alışmamalı, insandan uzak durmalı.

    İkincisi çocuğunuz, yabanıl canlıları kendi kafasında "insanlaştırmış" oluyor. Onun ekosistemin bir parçası, bir "Akdeniz foku" olduğunu algılamakta zorlanıyor.

    Aşırı ilgi ve yakın temas, Badem’in huysuzlaşmasına, metabolizmasının bozulmasına neden olabilir.

    Badem’e en iyi yardım, mümkün olduğu kadar ondan uzak durmak.

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8366428.asp?gid=48&sz=73023
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu