YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Mart 2008

Kanada’dan 275 Bin Fok İçin Av İzni

  • Kanada Balıkçılık Bakanlığı, tüm eylem ve tepkilere rağmen, geçen yıl 270 bin olan avlanma kotasını bu yıl için 5 bin artırdı. Av sezonu, önümüzdeki günlerde resmi tarihin açıklanmasıyla başlayacak.
        

    11.03.2008 NTVMSNBC

    ST. JOHN'S - Her yılın Mart ayı sonlarında başlayan fok balığı avı için balıkçılar gün sayarken, Kanada, bu yıl avlanabilecek fok balığı sayısını 275 bin olarak açıkladı.

    Avlanma yöntemlerinden dolayı dünyada tepkilere neden olan fok balığı avı için hayvan hakları kuruluşları ile çevreci gruplar eylemlerine başladı.

    Kanada Balıkçılık Bakanlığı, bu grupların eylem ve tepkilerine rağmen, geçen yıl 270 bin olan avlanma kotasını bu yıl için 5 bin artırdı. Av sezonu, Bakanlığın önümüzdeki günlerde resmi tarihi açıklamasıyla başlayacak.

    Balıkçılık Bakanı Loyola Hearn, kamuoyunda yükselen tepki üzerine yaptığı açıklamada, fok avının Atlantik kıyısındaki yerleşim birimlerinin ekonomisinde önemli ve vazgeçilmez bir yeri olduğunu belirtti.

    Uluslararası Hayvanları Koruma Vakfı yetkilisi Sheryl Fink ise Hearn’e tepki göstererek, “Ne Kanada halkı, ne bilim ve ne de ekonominin hiçbir kuralı bu vahşeti desteklemiyor” dedi. Fink, ekonomik gerekçeye ise “Bu vahşetten elde edilen gelir, yıllık gelirin sadece yüzde beşidir” cevabını verdi.

    Kanada hükümeti tarafından sayıları arttığı gerekçesiyle avına izin verilen fok balıklarının sayısının gerçekte küresel ısınma sebebiyle azaldığı ileri sürülüyor. Yaklaşık 5,5 milyon fokun yaşadığı Kanada’da, geçen yıl 270 bininin avına izin verilmesine rağmen 330 bini aşkın hayvanın avlandığı iddia ediliyor.

    Korkunç manzara

    Ülkenin güneyindeki New Foundlan-Labrador eyaletindeki St. Lawrence Körfezi’nde her yıl yapılan fok avının şekli ve av sonrası ortaya çıkan manzara korkunç olarak değerlendiriliyor.

    Kanada Balıkçılık Bakanlığı tarafından sadece yetişkin fokların avlanmasına izin verildiği açıklansa da, avlanan fokların büyük bölümünü, derilerinin daha pahalı olması sebebiyle 3-4 aylık foklar oluşturuyor. Bu yavru foklar, avcıları gördüklerinde kaçmadıklarından, kalın sopalarla kafalarına vurulurken de savunmasız kalakalıyor. Ölesiye dövülen yavru foklar, daha sonra çengelli sopalarla buzların üzerinde teknelere sürükleniyor. Bu sırada hala ölmeyen birçok yavru fok canlı canlı yüzülüyor.

    Kanada’nın dış ticaretindeki en büyük müşterisi ABD, Kanada’dan yavru fok kürkü alımını 1972’de, Avrupa Birliği ise 1983’te yasaklamıştı. Kanada’nın en büyük alıcıları ise Norveç, Rusya ve Çin.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/438822.asp

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu