YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2008

Küresel Isınma Azınlıkları ve Yerlileri Tehdit Ediyor

  • Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’nun yayımladığı azınlıkların durumuna ilişkin yıllık raporda küresel ısınmanın, etnik azınlıkları ve yerli gruplarını daha fazla tehdit ettiği bildirildi.     

    11.03.2008 Birgün

    Küresel ısınmanın, etnik azınlıkları ve yerli gruplarını daha fazla tehdit ettiği bildirildi. Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’nun yayımladığı azınlıkların durumuna ilişkin yıllık raporda, yakın zamandaki birçok çevre felaketi konusunda yapılan araştırma ve sonuçlarına yer verildi.

    Azınlıkların ve yerlilerin iklim değişikliğinden en fazla etkilenenler olduğu belirtilen raporda, afet durumunda en son bu azınlıklara ve yerlilere yardım ulaştığına dikkat çekildi ve siyasilerin bu konuya özen göstermesi istendi. Küresel ısınmanın bazı grupların ‘yok olmasına’ neden olabileceği vurgulanan raporda, 2007’deki sellerde Hindistan’ın kuzeyindeki Bihar eyaletinde kast üyelerine yardım dağıtımı konusunda ayrımcılık yapılması örnek verildi.

    Raporda, Uganda’daki bir etnik grubun temsilcisi olan David Pulkol’un “yaşlıların ekim ya da av zamanını belirlemek için doğanın işaretlerinden yararlandığına, ancak küresel ısınmanın böyle tahminleri olanaksız kıldığına” ilişkin sözlerine de yer verildi.

    Bu halkın biyoyakıta dönüştürmeye yönelik yapılan ekimlerin artışından da fazlasıyla etkilendiği belirtilirken, Kolombiya, Brezilya ve Arjantin’de bu tür ekimlerin artışının yerli halkın zorla evinden olmasına ve besin kaynaklarının yok olmasına neden olduğu vurgulandı.

    http://www.birgun.net/bolum-72-haber-60593.html#haber_basi
        

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu