YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Mart 2008

Küresel Isınmanın Dünya Ekonomisine Etkileri

  • Küresel ısınma kaynaklı afetler nedeniyle ekonomik kayıpların artmasının beklendiği, 2050 yılına kadar ekonomik kayıpların 300 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi.
        

    18.03.2008 CNN Türk

    İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odasınca düzenlenen, "İklim Değişimi Sempozyumu" için hazırladığı bildiriyi sundu.
     
    Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli (IPCC) tarafından 2030 yılı için hazırlanan senaryolarda, iklimsel tehlikeler arasında, "sıcak hava dalgaları, tarımsal haşere popülasyonunda artış, kuraklık, şiddetli yağışlar, tropikal fırtınaların sayısı ve şiddetinde artış, sıtma ve malarya gibi hastalıkları taşıyan böceklerin yayılmasının" sayıldığını anımsattı.
     
    Türkiye'nin de 2030 yılından sonra kuzeyinde daha fazla sele maruz kalması, güney kısımlarında ise daha fazla kuraklık beklendiğini vurgulayan Kadıoğlu, küresel ısınma nedeniyle yaşanacak ani, düzensiz ve şiddetli yağışların sel, heyelan ve erozyonu artırmasının beklendiğini kaydetti.
     
    Küresel iklim modelleri tahminlerinin, zaten fakir olan güney ülkelerinde sel, kuraklık, fırtınaların sayı ve şiddet bakımından artacağını gösterdiğini belirten Kadıoğlu, şunları kaydetti:
     
    "Son yıllarda sadece tropiklerde fırtınaların sayısı ve şiddetinde artış yok. Türkiye gibi tropiklerin dışındaki ülkelerde de şiddetlenen gök gürültülü sağanak yağışlardan dolayı kentlerdeki ani sellerin sayısı ve şiddetinde de artış var.
     
    Artık deprem, sel gibi tehlikeler, hızla artan çarpık yerleşim bölgelerinde daha fazla afete dönüşebiliyor. Bilimsel anlamda hiçbir şüphe yok, artık insan iklimi değiştiriyor. Hem de dünyada jeolojik evrelerde hiç gözlenmemiş kadar hızlı değiştiriyor.
     
    Bu yüksek ısınma yüzünden yeryüzünde Katrina gibi şiddetli tropikal fırtınalar, ani seller ve kuraklık şeklinde alarm zilleri çalıyor."
     
    Türkiye'de su kaynakları
     
    Kadıoğlu bildirisinde, küresel iklim değişiminin Türkiye'deki su kaynakları üzerindeki olası kötü etkileri hakkında da bilgi verdi.Yaz aylarında yağışta büyük azalma yaşanacağını vurgulayan Kadıoğlu, diğer olası kötü etkileri şöyle sıraladı:

    • Yağışların mevsimsel dağılımı ve şiddeti değişecek. Ani sellerde artışlar bekleniyor.
    • 1987'den bu yana zaten ortalamanın altında gerçekleşen kar örtüsü daha da azalabilecek.
    • Kuraklığın sıklığı ve şiddeti artacak.
    • 'Su stresi' artacak. Şehir ve ülke sınırlarını aşan nehirlerin kullanımı dahil birçok uluslararası, ulusal ve yerel su kaynağının kullanımında problemler çıkabilecek.
    • Yüksek basınç kuşağının kuzeye kayması ile ülkemize hakim olabilecek tropikal iklime benzer kuru hava, daha sık, uzun süreli kuraklıkların, orman yangınlarının ve tropikal hastalıkların sayısında artış yaşanmasına neden olabilecek.
    • Kuş cenneti ve benzeri milli parklar tahrip olup, kuşların göç yolları ve konaklama yerleri değişecek.

    http://www.cnnturk.com/EKONOMI/DUNYA/haber_detay.asp?PID=39&haberID=438933
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu