YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Mart 2008

Su Gecikince Binlerce Kaçak Kuyu Açıldı

  • Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) sulama projelerinin gecikmesi çiftçileri yeraltı su kaynaklarını kullanımına yönlendirdi. Çiftçiler tarlaların büyük kısmını izinsiz olarak açtıkları 13 bini aşkın sondaj sayesinde suluyor.
        

    18.03.2008 CNN Türk

    GAP'ın gecikmesi nedeniyle sulama kanallarıyla tarım arazileri sulayamayan Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Batman'daki çiftçiler yeraltı suyu kullanımına ağırlık verdi.
     
    Çiftçilerin tarlalarını büyük kısmı izinsiz olarak açtıkları 13 bini aşkın sondaj sayesinde yer yer 500 metre derinliğe inerek çektikleri yeraltı suyuyla suluyor.
     
    DSİ 10'uncu Bölge Müdürü Turkay Özgür, Türkiye'nin çekilebilir yeraltı su potansiyelinin 13 milyar 660 milyon metreküp olduğunu belirterek, yeraltı sularının tükenmez kaynaklar olmadığına dikkat çekti.
     
    Vatandaşın tarım arazilerini sulamak için yeraltı su kaynaklarının kullanımına ağırlık verdiğini belirten Özgür, "Vatandaş sondaj yöntemiyle aldığı suyu tükenmez ve kullanımı sınırsız bir hak sanıyor. Türkiye'de yaşanan kuraklık periyotlarının herkesi düşündürdüğü bir dönemde suyu çok daha dikkatli kullanmak gerekiyor. Herkesin tatlı suları dikkatli kullanması gerektiğinin farkına varmalıdır" dedi.
     
    Özgür, "Bilinçsiz kullanım nedeniyle yeraltı su kaynakları azalıyor. Dikkatsiz ve ölçüsüz yeraltı suyu kullanımının önüne geçmek için sondajların izin verilen ölçüde kullanılmasının sağlanması gerekiyor. Ancak DSİ'nin denetim güvenlik birimi olmadığından böyle bir takip yok. Bu yapılabilir ama vatandaşların bilinçli davranarak öz denetim sağlanması çok daha önemli" ifadesini kullandı.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=438936
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu