YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mart 2008

Rüzgardan Damlaya

  • Edirne'nin Havsa İlçesi Kuzucu Köyü'nde rüzgar enerjisi ile çalışan ilginç bir sulama sistemi kuruldu. Yelkapan adı verilen sulama sisteminde hiç elektirk enerjsi kullanılmıyor, pistonlu bir pompa yardımıyla rüzgar estikçe tarla sulanıyor.
        

    17.03.2008 NTVMSNBC

    Bu ilginç çalışmayla 100 metrelik kuyudan rüzgar gücüyle çekilen su ile 300 dönüm bahçe ve tarla sulaması yapılacak. Çalışmayı GEF Küçük Destek Programı (SGP), Kuzucu Köyü Sulama Kooperatifi ve ENA Yelkapan Teknolojileri destekliyor.

    Rüzgar estikçe pompalanan su bir gölette toplanacak. Böylece rüzgarın esmediği zamanlarda sulama bu göletden yapılabilecek. Bu sayede geniş arazilerin sulanmasında da yelkapan kullanılabilecek.  Yelkapanın elektrikli pompaya oranla 10 ton CO2 salımını azaltacağı ve elektrik enerjisinden yılda 7 bin liralık bir tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor. Yelkapan patentli yeni bir teknoloji...Bu ilk uygulamanın ardından, yelkapan, Osmaniye Kırmıtlı Belediyesi’nce beş yüz nüfuslu bir mahallenin içme suyu temininde kullanılacak. (Kaynak: GEF yayınları)

    http://dogalhayat.ntvmsnbc.com/news.aspx?newsID=153

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu