YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mart 2008

Kuzey Kutbu'nda Hızlı Buz Kaybı

  • Kuzey Kutbu'ndaki yaşlı ve kalın buzul tabakalarının geçmiş yıllara kıyasla daha hızla çözülmeye başladığı açıklandı.
        

    19.03.2008 BBC Turkish

    Uydulardan derlenen verilere göre, Kuzey Kutbu'ndaki yaz aylarının sona ermesinden bu yana buzul tabakasında görülen kayıplar, kuzey yarıkürede soğuk geçen kış aylarına rağmen devam etti.

    2007'deki sıcak yaz aylarında, bölgedeki buzullar, şimdiye dek saptanmış en küçük bölgeyi kaplıyordu. Bilim adamları 2008'de de benzer bir tablo görülebileceğini kaydediyor.

    Uzun yıllar boyunca oluşan yüzer buz tabakaları, daha kalın oluyor ve oluşumlarında daha az tuz yeralıyor. Dolayısıyla ılık yaz aylarına daha dayanıklı oluyorlar.

    Halen Kuzey Kutbu'ndaki buzulların yüzde 30 kadarını, iki yıldan daha yaşlı buz tabakaları oluşturuyor. Bundan 20 yıl önceyse bu oran yüzde 60'dı.

    Kuzey Kutbu'nun çözülüyor olması küresel sonuçlar yaratacak. Kuzey Kutbu'ndaki beyaz alanlar güneş enerjisini uzaya geri yansıtırken, açık okyanuslar güneş ışınlarını kendine çekiyor.

    Mart buzları

    Mart ayı, Kuzey Kutbu'ndaki buz tabakalarının en geniş alana yayıldığı ay.

    Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın verilerine göre, Kuzey Kutbu'nda buzla kaplı alanların yüzölçümü geçen yılki oranla aşağı yukarı aynı. Ancak bu veriler, önemli bir değişimi gizliyor.

    Başkent Washington'daki NASA karargahında yeralan Kriyosfer Bilimleri Programı Başkanı Seelyse Martin, "Bu Mart'ta buz altındaki bölgeler geçen yılın Mart'ına kıyasla biraz daha genişlemiş olmakla birlikte, kalın daimi buz tabakasının gelmiş geçmiş en düşük seviyeye indiğini" söyledi.

    Martin, "Kuzey Kutbu'ndaki buzların hacmi azalmaya devam ediyor" dedi.

    Veriler, Kuzey Kutbu'ndaki buzların çoğunu geçen yazdan beri oluşmuş ince ve tuzlu buz tabakalarının oluşturduğunu gösteriyor; dolayısıyla yazın yine erime gözlenmesi bekleniyor.

    http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2008/03/080319_arctic.shtml
     
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu