YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Mart 2008

'Kyoto'ya İmza Atmaya Hazırız'

  • Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto Protokolü'ne imza atmaya hazır olduklarını belirterek, "Ama bazı şartlarımız var. Ülkemizin bu konuda gelişimini tamamlaması kanaatindeyiz" dedi.    

    23.03.2008 Kenthaber

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto Protokolü'ne imza atmaya hazır olduklarını belirterek, "Ama bazı şartlarımız var. Ülkemizin bu konuda gelişimini tamamlaması kanaatindeyiz" dedi.

    Özellikle büyükşehirlerin susuz kalmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını da söyleyen Eroğlu, "Dileğimiz inşallah kuraklık olmasın, ülkemiz küresel iklim değişikliklerinden en az şekilde etkilensin" diye konuştu.

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla ziyaret ettiği İstanbul'un Anadolu yakasındaki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nde kuraklıktan Kyoto Protokolü'ne kadar birçok önemli konuda açıklamalarda bulundu. Bakan Eroğlu konuşmasında, "Burada bir bölge müdürlüğü açıldı. Buranın ülkemize güzel hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum. Bu bölge müdürlüğü çok ileri teknolojiyle donatılmış bir eğitim merkezi" dedi.

    Her kurumun Türkiye'nin bölgesel bir güç olması için üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirten Bakan Eroğlu, "Türkiye sadece kendi sınırlarında değil, her noktaya gerekli hizmeti verecek, oradaki insanları eğitecek güce sahiptir. Orman Günü'nde Nevruz Bayramı'nı da kutladık. Nevruz, baharın başlangıcı anlamına geliyor. Türkiye'de her yerde ağaç diktik, çünkü 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanı ağaçlandırmak istiyoruz. Bunu mutlaka başaracağız. Küresel ısınma, kuraklık, dünyanın başlıca konularından birisi. Bununla mücadele etmemiz gerek. Bunun örneklerinden birisi ağaçlandırmadır. O yüzden ağaçlandırma konusuna çok önem veriyoruz. Karbondioksit yutma oranını yüzde 100 arttırmış olacağız. Dünya Su Günü'nü kutladık, dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla kutladık, ilk defa İstanbul'da bir İstanbul Mutabakatı yayınlandı. Özellikle insanlar için yeterli miktarda ve uygun kalitede su ihtiyacının karşılanması herkesin üzerine düşen bir vecibedir" diye konuştu.

    "Başbakanımızın talimatıyla çalışam  grupları oluşturuldu"

    Bakan Eroğlu, tabi afetleri önlemede erken uyarı sisteminin önemini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bu sistemle ülkemizde son zamanlarda bu tür afetlerden doğacak zararlar önemli ölçüde azalmıştır. 2006 yılı sonunda 2007 yılı başlarında, 2007 yılındaki büyük kuraklıktan çok daha az etkilenerek kurtulduk.

    Bahsettiğimiz dönemde yağışlarda yüzde 35-40 gibi azalma oldu. Özellikle İstanbul ve büyükşehirlerin susuz kalmaması için gerekli tedbirleri aldık. Çevre ve Orman Bakanlığı, Başbakanımızın talimatıyla diğer bakanlıklarla birtakım çalışma grupları oluşturdu. Kuraklıktan en çok etkilenecek sektör tarım sektörü. Biz de özellikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızla ortak çalışmalar yaptık. Önümüzdeki yıllarda kuraklıkla ilgili çalışmaları şimdiden yapıyoruz. Katı atıkların toplandığı vahşi çöp alanlarında sera gazları ortaya çıkıyor. 51 milyonluk nüfusun katı atıklarını belirli bir noktada toplayıp bertaraf edecek sistemi oluşturacağız.

    Dileğimiz şu; inşallah kuraklık olmasın, ülkemiz kuraklıktan fazla etkilenmesin, küresel iklim değişikliklerinden en az şekilde etkilenelim diyoruz. Gerekli tedbirleri alıyoruz, tedbirlerin artan hızla devam etmesi gerektiğini düşünüyorum."

    Küresel iklim değişimiyle ilgili olarak da Kyoto Protokolü'ne imza atmaya hazır olduklarını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, "Ama bazı şartlarımız var. Ülkemizin bu konuda gelişimini tamamlaması kanaatindeyiz. Bizim kişi başına karbondioksit emisyon miktarları Amerika ve Kanada'nın 7'de biri, Avrupa'nın da takriben 4'te biri ya da 5'te biridir. Bizim de gelişmemizi tamamlamamız lazım. Şuna söz veriyoruz, Türkiye'deki sera gazı emisyon miktarındaki artışı azaltacak şekilde gerekli tedbirleri alalım. Birtakım Türkiye'ye has özel şartları dikkate alarak bunu da imzalamaya hazır olduğumuzu söylemek istiyorum. Devlet Meteoroloji Müdürlüğümüz en ileri teknolojiyle donatılmıştır. Tahminlerde yüzde 80'lere, 90'lara ulaşan bir kurumdur. Bu bilgi ve tecrübeyle çalışmalarını başarıyla sürdüren bir kurumdur. Bugün de bu kurumda çalışan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

    http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2008/Mart/23/Haber_355315.aspx
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu