YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Nisan 2008

Küresel Isınmaya Karşı Bisikletli Eylem

  • TEMA Vakfı'nın küresel ısınmaya dikkat çekebilmek için hazırladığı ''BisikleTEMA'' projesi kapsamında Avustralya'ya kadar pedal çevirecek çift Rize'ye ulaştı.    

    01.04.2008 CNN Türk

    TEMA Vakfı'nın küresel ısınmaya dikkat çekebilmek için hazırladığı ''BisikleTEMA'' projesi kapsamında Avustralya'ya kadar pedal çevirecek çift Rize'ye ulaştı.

    İstanbul'dan 9 Mart'ta bisikletleriyle yola çıkarak Rize'ye ulaşan Gizem Altın Nance (33) ve Amerikalı eşi Bryan Nance (34), Rize Valisi Kasım Esen'i ziyaret etti.

    Gizem Altun Nance, burada yaptığı konuşmada, TEMA Vakfının küresel ısınmaya karşı dikkat çekmek için gerçekleştirdiği "BisikleTEMA" projesi kapsamında İstanbul'dan Avustralya'ya kadar bisikletle 16 ay sürecek bir yolculuğa çıktıklarını söyledi.

    Proje ile küresel ısınmaya karşı mücadele edilebileceğini göstermek istediklerini belirten Nance, "Küresel ısınma günlük yaşantımızda kullandığımız araçlardan kaynaklanıyor. Yaptığımız proje ile küresel ısınmaya karşı tavır almış oluyoruz. Üstelik bisiklet kullanmak sağlığa da yararlı" dedi.

    Bisiklete daha fazla binilmesini istediklerini ifade eden Nance, ancak bunun altyapısının hazırlanması gerektiğini, böylece daha fazla insanın bisiklete binebileceğini kaydetti.

    Yolculukları boyunca pek fazla zorlanmadıklarını, ancak yol kenarlarında gördükleri naylon ve pet şişelerin kendilerini üzdüğünü anlatan Gizem Altun Nance, seyahatleri boyunca insanların kendilerine yakın ilgi göstermelerinden ise büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

    Vali Esen ise yapılan etkinliğin dünyadaki önemli etkinliklerden biri olduğunu ifade ederek, "İnsanoğlu ve diğer canlıların yaşamlarına devam edebilmesi için suya ihtiyaç var. Bu suyun da atmosfer ve yeryüzünde sağlıklı bir şekilde dolaşması gerekiyor" diye konuştu.

    Çölleşmemek için çevre duyarlılığının daha da artırılması gerektiğini, atmosferi kirletecek egzoz dumanı ve diğer sera gazlarını üreten durumlardan uzak durulmasının önem taşıdığını vurgulayan Esen, "Çevre ve doğa konusunda bilinçli nesil yetiştirmemiz gerekiyor. Ancak bunların sadece televizyon ve kitaplarda anlatılması yetmiyor. Bu tür örnek davranışların da insanlığa gösterilmesi önemli. Bu nedenle bu projeyi gerçekleştiren gönüllüleri tebrik ediyorum" diye konuştu.

    Kasım Esen, Rize Valiliği olarak bu tür hareketleri desteklediklerini ve ellerinden geldiğince çevrecilere destek vereceklerini kaydetti.

    Nance çifti, Rize'den 3 Nisanda bisikletle Sarp Sınır Kapısı'na giderek Gürcistan'a geçecek. Ardından Orta Asya ülkeleri ve Çin'den geçerek tarihi İpek Yolu'nu kullanacak çift, daha sonra güneye inerek Vietnam, Kamboçya, Endonezya, Malezya gibi ülkeleri geçip Avustralya kıtasını da kat ederek Sidney'de turlarına son verecek.

    Böylece 16 ayda 25 bin kilometre mesafe kat edip 15 ülkeyi ziyaret etmiş olacak çift, Temmuz 2009'da Türkiye'ye dönmeyi planlıyor.

    http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/KURESEL_ISINMA/haber_detay.asp?PID=1600&haberID=443774
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu