YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Nisan 2008

Yine Maden Arama İzni, Yine Doğa Katliamı

  • Muğla İl Tarım Müdürlüğü'nün raporu, Marmaris Osmaniye'de açılması planlanan manganez madeninin bölgede çevre kıyımına yol açacağını gösteriyor. Bölgede, sadece yol açılması için 900'e yakın kızılçam kesildi.
        

    07.04.2008 CNN Türk

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alınan maden nedeniyle 19 bin 320 kızılçamın kesileceği, bunun 10 yıllık dönemde 1 milyon 932 bin kg çam balının üretimini engelleyeceği ve 15 milyon 456 bin YTL zarara neden olacağı belirlendi.
     
    Ayrıca 13 bin zeytin, 1000'er incir ve armut ile 500 elma ağacı ve cip safari turlarının da madenin yaratacağı tozdan olumsuz etkileneceği vurgulandı.
     
    'Neslişah' adlı firma, 2007'nin Ocak ayından itibaren İçmeler beldesi ile Osmaniye köyündeki 600 hektarlık orman vasfındaki arazide manganez madeni aramak ve rezerv araştırması yapmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinleri aldı.
     
    Maden çıkarma işlemine hazırlanan firmanın, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki turizm ve çam balı merkezlerinden Osmaniye köyü sınırları içindeki ormanlık alanda şimdiye kadar yüzlerce kızılçamı kestiği tespit edildi.
     
    Firmaya çevreciler ve köylülerden tepkiler geldi, protesto eylemleri yapıldı.
     
    Marmaris Kent Meclisi'nin başvurusu üzerine 21 Mart'ta bölgeye bir ekip gönderen Muğla İl Tarım Müdürlüğü, yapım aşamasındaki iki ocak yerindeki incelemesini tamamlayıp madenin bölge tarımına olası etkilerini raporlaştırdı.
     
    Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Yenilmez ve Tekniker Tuğrul Yalçın'ın imzasını taşıyan 7 maddelik raporda, çarpıcı ifadeler yer aldı.
     
    Rapordan çarpıcı başlıklar

    • Ocak için yol açılması çalışmalarında bugüne kadar 900'e yakın kızılçam kesildi
    • 12 mahalleye su temin edilen 80 metre derinliğindeki kuyu kirlilik tehlikesi altında
    •  Yaklaşık 750 metre mesafede yapılan safari (cip-yaya) turları madenden olumsuz etkilenecek
    • Madenin çıkarılması düşünülen alanlarda koruma altındaki 'andız' ağaçları bulunuyor. Ayrıca, bölge ekonomisine katkı sağlayan defne, kekik, adaçayı ve karabaş gibi şifalı bitkilerin yanı sıra bal arılarını besleyen yabani çilek, harnup (keçiboynuzu) ve püren bitkisi yoğunlukta yetişiyor

    Bal üretimine darbe
     
    Raporda, firmaya ait iki ocağın 64.4 hektarlık orman alanında faaliyet yürüteceği vurgulanırken, "1 hektarlık alanda 300 kızılçam yer alır. Bu, 64.4 hektar alanda 19 bin 320 kızılçamın kesileceği anlamına gelir. Bu çamların oluşması için en az 50 yıl gereklidir. Ayrıca, kesilecek olan her bir çamdan en az 10 kilo çam balı alınabilmektedir. Yani, bu kızılçam kesimi bir sezonda 193 bin 200 kilo, 10 yıllık sürede de 1 milyon 932 bin kilo çam balı üretilmesini engelleyecek. Köylü çam balı üretemeyecek. Bunun parasal değeri de 2007 yılı fiyatlarına göre 15 milyon 456 bin YTL'dir" denildi.
     
    Ayrıca, bölgede yer alan, 13 bin zeytin, 1000'er incir ve armut, 500 de elma ağacının maden tozlarından olumsuz etkileneceği, dünyaca ünlü Marmaris'in çam balının yok olmaya mahkum edileceği, kızılçamlar kesilerek doğanın oksijen kaynaklarının tüketileceği belirtildi.
     
    Rapor, Marmaris Kent Meclisi'nin, firmanın maden arama ruhsatlarının iptali için açtığı davada dikkate alınması talebiyle Muğla İdare Mahkemesi'ne sunuldu.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=445858    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu