YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Nisan 2008

İzmit Körfezi'ndeki Kirlilik Araştırılıyor

  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, beyaz mukuslu tabaka başta olmak üzere, İzmit körfezinde görülen kirliliğin nedenlerini belirlemek için İstanbul Üniversitesi ile çalışma başlattı.
        

    08.04.2008 CNN Türk

    İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Aktan başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu, Dr. Melek İşinibilir Okyar, Biyolog Mine Çardak ve Yüksek Mühendis Cumhur Haldun Yardımcı'dan oluşan ekip, araştırma gemisi S/V Yunus S ile İzmit körfezinin Yeniköy beldesi ile Derince ilçesi açıklarından numune aldı.
     
    Ekip başkanı Doç. Dr. Aktan, çalışma öncesi, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Genel Müdür Yardımcısı Aziz Temiz ve Arıtmalar Daire Başkanı Uğur Örün'e çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
     
    Araştırma gemisi S/V Yunus S'nin Türkiye'nin en gelişmiş cihazlarıyla donatıldığını ifade eden Doç. Dr. Aktan, "İzmit körfezinde yoğun olarak çalışacağız. Aralık ayına kadar İzmit körfezinin yanı sıra Adalar bölgesinde, İstanbul Boğazı'nda ve Karadeniz'in çıkışında örneklemeler yapacağız" dedi.
     
    "Fitoplankton" denilen tek hücreli mikroorganizmaların artışında bu dönemin önemli bir periyot olduğuna işaret eden Doç. Dr. Aktan, fitoplanktonların ilkbahar aylarında artışa başladığını, yaz dönemindeki düşüşün ardından sonbaharda su karışımlarıyla tekrar artış meydana geldiğini söyledi.
     
    Doç. Dr. Aktan, 1991 yılından beri İzmit Körfezi'nde belirli aralıklarla incelemeler yaptıklarını, İSU tarafından faaliyete sokulan arıtma tesislerinin İzmit körfezindeki kirliliğin azalmasında önemli etkileri olduğunu söyledi.
     
    "Arıtma tesislerinin etkisi büyük"
     
    İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ise İzmit körfezinin bölge için çok önemli olduğunu kaydederek, kurum olarak körfezin tamamen atıklardan bertaraf edilmesi için 8 arıtma tesisi işlettiklerini, bir yandan da İzmit körfezine atık suların deşarjı noktasında önemli etkenler olan dereleri ıslah ederek kirlilik yükünü azaltıklarını belirtti.
     
    Son 3 yılda önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Bayram, Dilovası'nda sanayiciler tarafından yapılan arıtma tesisinin yanı sıra gelecek yıl Gebze'de de arıtma tesisi inşasına başlayacaklarını kaydetti.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=446255
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu