YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Nisan 2008

Ani Sıcak Hava Dalgalarına Karşı Plan Yok

  • Küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alan Türkiye'de artması beklenen hastalıklara karşı henüz hayata geçirilmiş bir acil durum planı olmadığı ortaya çıktı.

    13.04.2008 Radikal

    ANKARA - Küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alan Türkiye'de artması beklenen ishal, sıtma, kırım kongo kanamalı ateşi ve kan işeme (hematuri) gibi hastalıklara karşı, Sağlık Bakanlığı'nın ani sıcak hava dalgaları konusunda henüz hayata geçirilmiş bir acil durum planı olmadığı ortaya çıktı.

    Küresel ısınmanın etkilerini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda, iklim değişikliğinin insan sağlığına etkilerine yönelik çarpıcı iddialara yer verildi. Komisyona bilgi veren uzman hekimlerin görüşlerine de yer verilen raporda, özellikle çocuk, yaşlı, özürlü ve yoksullar ile astım, kalp hastalığı gibi sağlık sorunu olan kişiler ve sosyoekonomik düzeyi düşük olanların iklim değişikliğinden etkileneceği ifade edildi.

    İklim değişiklikleri ile birlikte enfeksiyon hastalıklarının da artacağına işaret edilen raporda, salgın hastalık tehlikesine dikkat çekildi. Ayrıca, yüksek sıcaklıkla sıtma vakalarında artış arasında yakın ilişki tespit edildiği belirtilerek "Her ne kadar iklim şartları, sıtma vakasında artışta etkin olsa da sıtmayı önleyici faaliyetler, vaka sayısında önemli düşüşlere neden olmuştur" denildi.
    Raporda iklim şartlarındaki değişikliğin kene popülasyonunun üremesi ve kırım kongo kanamalı ateşi gibi kene kaynaklı bulaşıcı hastalıkların artacağı anlatıldı. Hayvanları da etkileyen leptospira mikrobunun böbreklerini etkilemesiyle oluşan hematuri (Kan işeme) hastalığı riski vurgulandı.

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252910

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu