YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2008

'Yeni Çernobiller İstemiyoruz'

  • Mersin Nükleer Karşıtı Platformu: "Bize kuşaklar boyu borç, sakat çocuk, kanser ve ölüm getirecek yeni Çernobiller istemiyoruz."

    15.04.2008 Birgün

    Konuyla ilgili BirGün'e açıklama yapan Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Yürütme Kurulu Dönem Sözcüsü Kamer Gülbeyaz, "Bize kuşaklar boyu borç, sakat çocuk, kanser ve ölüm getirecek yeni Çernobiller istemiyoruz. Hükümeti derhal bu projeden vazgeçmeye çağırarak ülkemizde zengin olarak bulunan temiz, ucuz, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye davet ediyoruz" dedi.

    'Kimse nükleer santral istemiyor'

    Gülbeyaz, "Bir doğa harikası olan Akkuyu'da nükleer santral yapılmak istenilmesi bölgemizdeki bütün kurum ve kuruluşların kurumsal olarak bir araya gelmesini sağladı. Mersin Nükleer Karşıtı Platformu bu birlikteliği ifade ediyor. Bu mitingde emek kesimi de sermaye kesimi de 'nükleere hayır' sloganlarıyla alanlarda olacak. Çünkü Mersin'de hiç kimse nükleer santral istemiyor" diye konuştu. 26 Nisan tarihini Çernobil faciasının yıldönümü olması nedeniyle seçtiklerini belirten Gülbeyaz şunları kaydetti: "Mersin Nükleer Karşıtı Platform olarak bu projeden vazgeçilene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Haklı davamızda her türlü demokratik mücadeleyi vermeye kararlı olduğumuzu kamuoyuyla paylaşıyor ve sessiz kalmanın bu suça ortaklık etmek anlamında olduğunu hatırlatıyoruz. Yarın çok geç olmadan tüm halkımız bu mücadeledeki yerini almalıdır."

    'Çevre dostu yatırımların önü açılır'

    Bu arada, Green Marketing konferansında konuşan Alman Yeşiller Partisi eski lideri Joschka Fischer, Türkiye'nin çevreci enerjiler anlamında yasalarını değiştirmesi gerektiğine işaret etti. Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer şöyle konuştu: "Türkiye'deki yasalar çevreci enerjilere uygun hazırlanırsa, çevre dostu yatırımların önü açılır."

    'Santralı sigortalayın da görelim'

    Nükleer enerjiye karşı çıkan Yeşiller Partisi eski lideri, Türkiye halkının da nükleer santral yapılmasına karşı çıkmasını istedi. Fischer, "Türkiye halkı da bu tehlikeyi yurdunda barındırmasın, büyük bir risk taşıyan enerji tipi yerine çok daha doğayla barışık enerjileri tercih etmek gerekir" dedi. Nükleer atıklara değinen Fischer, nükleer atıkların 100-400 bin yıl boyunca doğada kaldığına işaret etti. Fischer, nükleer enerjindeki diğer bir konunun ise risk olduğunu söyleyerek, "Eğer gerçekten, herhangi bir sigorta şirketi bir nükleer santrali sigortalarsa ben de hemen nükleer enerjiyi savunma başlayacağım" diye konuştu.

    İstediğiniz şirkete sorun, hiçbiri o riski almaz. Almıyorsa, demek ki, alamayacakları kadar büyük bir risk var" dedi. Fischer, Türkiye'nin çok büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin yapacağı en iyi şey, güneşi, rüzgarı ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını çok iyi araştırmak olacaktır" dedi.

    http://www.birgun.net/bolum-72-haber-62459.html#haber_basi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu