YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Nisan 2008

Sopayla Fok Avının Yasaklanması İstendi

  • Kanada'da Terra-Nova ve Nunavut eyaletleri liderleri, hükümetin fok avında metal kancalı ''hakapik'' adı verilen sopaların kullanımını yasaklamasını istedi.

    16.04.2008 CNN Türk

    Terra-Nova eyaleti başbakanı Danny Williams ve Nunavut eyaleti başbakanı Paul Okalik'in Kanada Başbakanı Stephen Harper'a hakapik kullanılmasının yasaklanması için mektup yazdığı, mektupta "acil yasaklamanın" Kanadalı milletvekilleri tarafından oylanmasına gerek olmadığını ifade ettikleri belirtildi.
     
    Williams, hakapik kullanımının büyük endişe ve son derece olumsuz bir etki yaratmaya devam ettiğini, bazı ülkelerin fok ürünlerinin ithalatını yasaklama konusunda karar verme aşamasına geldiklerini söyledi.
     
    Williams, Okalik ile düzenlediği ortak basın toplantısında, hakapik kullanımının yasaklanmasının Kanada'daki fok avına yönelik olumsuz bakış açısını değiştirmeye katkıda bulunabileceğini belirtti.
     
    Williams,fokların "sadece yüzde 5'inin" hakapik ile öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.
     
    Kanada, bu yıl 275 bin fokun avlanmasına izin verdi. Bu, geçen yıl 270 bin olarak belirlenen av kotasının üzerinde
     
    WWF'den uyarı
     
    Bu arada Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Kuzey Buz Denizi'nde yasa dışı avlanmanın ve morina balığının yasa dışı avlanmasının zaten küresel ısınma nedeniyle ciddi biçimde etkilenmiş balık rezervine zarar verdiği uyarısında bulundu.
     
    WWF yetkilisi Neil Hamilton, Kuzey Buz Denizi'ndeki yasa dışı avlanmanın Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika sınırlarını etkileyen uluslararası çapta ciddi bir suç olduğunu belirtti.
     
    Beyaz balık rezervinin (yağı etinde değil de karaciğerinde biriktiren balıklar) yaklaşık yüzde 70'i Kuzey Buz Denizi'nde bulunuyor.
     
    WWF, 2005'te Barents Denizi'nde 100 bin tondan fazla morina balığının yasadışı avlandığını, çabalar sayesinde bu balıkların yasa dışı avlanmasının yarıya indirildiğini ancak kaçak avın Alaska'da halen büyük sorun olduğunu açıkladı.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=449087

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu