YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Haziran 2008

"15 Yıl Sonraki Kuraklıkla Karşı Karşıyayız"

  • Güneydoğu'da yaşanan kuraklık ekili alanları olumsuz yönde etkiledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, ''15 yıl sonrasında etkili olacağını düşündüğümüz kuraklıkla bir anda karşı karşıya kaldık'' dedi.

    03.06.2008 CNN Türk

    DİSKİ Müdürü Sarı, küresel ısınmanında etkisi ile özellikle tarımda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, içme suyu ile ilgili sorunun giderek yaygınlaştığını, birçok kentin içme suyu sorunu ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
     
    Sarı, "Yaşanan su sorununu içme suyu ve tarımda kullanılan su olarak iki açıdan değerlendirmemiz gerekiyor. Küresel ısınma nedeniyle tatlı su kaynakları azalıyor. Bütün dünyada geçerli olan bu durum son birkaç yıldır bölgemizde de etkisini göstermiş durumda. Sahip olduğumuz her damla suyu bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerekiyor" dedi.
     
    Kuraklığın etkisini çok kısa bir sürede gösterdiğini kaydeden Sarı, "15 yıl sonrasında etkili olacağını düşündüğümüz kuraklıkla bir anda karşı karşıya kaldık. Açıkçası bu düzeyde bir kuraklık beklemiyorduk. Böyle devam ederse çok daha farklı radikal kararların alınması gerekecek" dedi.
     
    Sarı, tedbir alınmadığı takdirde verimli toprakların birkaç yıl sonra erozyona uğramış bir çöl olacağını kaydederek, bu problemlerin yaşanmaması için en radikal tedbirlerin bugünden alınması gerektiğini ve sahip olunan değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
     
    Güneydoğu'da yaşanan kuraklıktan hububat ve bakliyat ekili alanların yüzde 90'ı olumsuz etkilenirken, 15 milyon dekar ekili alandaki ürünler büyük zarar gördü. Kuraklığın bölgede Batı'ya göçü tetikleyebileceği belirtiliyor.
     
    Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, kuraklık nedeniyle bölge ekonomisinin büsbütün dibe vurduğunu ileri sürerek, "Yoksullukla karşı karşıya kalacak olan kırsal nüfusun batı illerine yeni bir göç dalgası başlatabileceğinden endişe etmekteyiz" demişti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, 27 Mayıs'ta Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) eylem planını açıklamış; bu planla 1.8 milyon hektar alanın sulanmasının da hedeflendiğini belirtmişti.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=466180s

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu