YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2008

Birecik'te Kelaynakların Sayısı Arttı

  • 07.06.2008 CNn Türk

    Dünyada sadece Fas ile Türkiye'nin Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde bulunan, 1990'da nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu için koruma altına alınan kelaynak kuşlarının sayısı arttı.

    Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde Kelaynak Üretme İstasyonu'nda kuşların sayısı 130'a ulaştı.

    Geçmiş yıllarda, her Şubat ayında Eritre'den sayıları binlerle ifade edilen sürüler halinde Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne gelen kelaynak kuşları, yörede 'Baharın Müjdecisi' ve 'Bereket Sembolü' olarak kabul ediliyordu.
     
    1950'li yılların ardından zirai ilaç kullanımı, ekolojik dengenin bozulması, avcılara hedef olmaları ve soğuk hava gibi etkenlerle sayılarında azalma başlayan Kelaynak kuşlarının sayısı 1990'da 30 civarına düştü.
     
    Bunun üzerine bu kuşların koruma altına alınması kararlaştırıldı. Kafes ortamına alışamayan kuşlar yıllar boyunca çiftleşemediği için sayıları artmadı, kafese alışmalarıyla bu sorun aşıldı.

    Ortama alıştılar, sayıları katlandı

    2006 yılı başlarında 59 olan kelaynak kuşlarının sayısı, geçen şubat-mart aylarındaki üreme dönemiyle birlikte toplam 71 yavrunun dünyaya gelmesiyle 3 yılda ikiye katlayıp, 130'a ulaştı. Sadece bu yıl 25 yeni yavrunun dünyaya geldiği Birecik'te, kelaynakların bulundukları ortama alışması, iyi bakılmaları ve şubat-ağustos aylarında kafeslerinin açık bırakılarak özgürce uçmalarının sayılarının artmasında önemli etken olduğu belirtildi.

    Göç yoluna bırakıldılar

    Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulundukları için bırakılmayan kelaynak kuşlarının sayılarının 100'ü geçmesi ve bulundukları ortama alışmaları, üremelerinde de artık sorun yaşanmaması üzerine 5'i 17 yıl aradan sonra geçen yıl göç yoluna bırakıldı.
     
    Göç yollarını takip amacıyla uydu takip cihazı da takılan kuşlardan 2'si bırakıldıktan 10 gün sonra Suriye üzerinden geri dönerken, 3'ü ile 40 gün sonra Kızıldeniz üzerinde iken bağlantı kesildi. Bu yıl eylül ayında 5 kuşun daha aynı şekilde göç yoluna bırakılacağı açıklandı.

    Kelaynakların içgüdüsel olarak hareket ettiklerini ve göç yolunu da bu şekilde bulduklarını belirten Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, "Yaptığımız araştırmalarda kuşlarımızın hava sıcaklığından etkilenmiş olacaklarından kuşkulanıyoruz. Bunun için bu yıl yine 5 kelaynağımızı göç yoluna Eylül ayı içerisinde göndereceğiz.
     
    Kelaynaklarımızın, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen'i, Kızıldeniz, Etiyopya'nın ardından son durak olan Eritre'ye ulaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

    Sonel, Birecik'te iyi bakım ve ortama alışan kelaynak kuşlarının sayısını gelecek 5 yıl içinde 300'e ulaştırmayı, bu sayede dünya mirası bu kuşların neslinin tükenmesini önlemeyi amaçladıklarını söyledi.
     
    Birecik Kaymakamı, Kelaynak Üretme İstasyonu'nda kamera sistemi kurulduğunu, kuşların izlenirken, yumurtlama ve yavru kelaynakların da takip edildiğini, kameralar kanalıyla kaymakamlığın 'www.birecik.gov.tr' adresli internet sitesinden kuşların canlı izlenebildiğini sözlerine ekledi.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=467830

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu