YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2008

Çevreciler Bisiklet Yolu İstedi

  • 08.06.2008 Radikal

    İSTANBUL - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, en önce bisiklet yollarını gerçekleştirecek illere gerekli desteği vereceklerini söyledi.

    Eroğlu, Bisikletliler Derneğince Dünya Çevre Haftası dolayısıyla Taksim-Harem arasında düzenlenen "Çevreye daha az karbondioksit salımı için Avrupa’dan Asya’ya bisikletle geçiş" etkinliğine katıldı.

    Taksim Gezi Parkı’nda bisiklet turunu başlatan Eroğlu, etkinliğe katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz’ın da bulunduğu çok sayıda bisikletli ile Boğaziçi Köprüsü çıkışına kadar pedal çevirdi.

    Eroğlu, tur öncesinde ve köprü çıkışında verilen molada yaptığı açıklamalarda, bisikletin, hem çevre kirliliğinin önlenmesi hem de kullananların sağlığı açısından önemli bir araç olduğunu vurguladı.

    Fransa ve Hollanda gibi çeşitli ülkelerde bisikletin yaygın olarak kullanıldığını hatırlatan Eroğlu, Türkiye’de de yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Veysel Eroğlu, çevreci her hareketi desteklediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
    "Bisikletin küresel ısınmada ’etkisi küçüktür’ diye düşünmüyoruz. Çünkü ’damlaya damlaya göl olur’ diye bir sözümüz var. Gerçekten bunları topladığınız zaman çok büyük bir yekun tutuyor. Bu yüzden, artan yakıt, petrol fiyatlarına karşı etkin bir mücadelede bisikletin önemli bir rolü var. Bunun dışında, insan sağlığı için gerçekten çok faydalı bir araç. Ayrıca, trafikten gelen hava kirliliğinin önlenmesinde de çok etkili oluyor. O bakımdan, bu gerçekten çevreci bir harekettir.
    Çevre ve Orman Bakanlığı olarak karar aldık, 81 il merkezimizden en çabuk bisiklet yollarını planlayacak, gerçekleştirecek olana gerekli maddi desteği vereceğiz. Ancak belediyelerin sadece bisiklet yolu yapması da yetmiyor, bisikletleri muhafaza etmek ve bırakmak için bazı alanları da merkezi yerlerde tahsis etmesi gerekir. Bunun birlikte planlaması gerekir."

    İlk 3 belediye ödüllendirilecek

    Bakan Eroğlu, bu konuda düzenleme yapan ilk 3 belediyeyi ödüllendireceklerini, Paris ve Londra’daki gibi, bisikletlerin ortak kullanımına ilişkin bir sistem kurulursa çifte mükafat vereceklerini kaydetti.

    Etkinliğe katılanları kutlayan Eroğlu, "Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde genç kızların da bisiklete binebilmelerinin sağlanması" konusundaki soru üzerine, bu konuda iletişim araçlarının rolünün büyük olduğunu, bazı kentlerde bisikletin yaygınlaşmasının bu bölgelerde de bisiklete binmeyi teşvik edeceğini belirtti.

    Eroğlu, bisiklete binenleri kız-erkek diye ayırmanın mümkün olmadığını, bu araca herkesin binebileceğini dile getirerek, "Herkesin bu konuda destek vermesini diliyorum. Onları da teşvik edeceğiz. Onlara da gerekli desteği vereceğiz. Belki o şekilde binmeye cesaret gösteren kızlarımıza bedava bisiklet de vereceğiz" diye konuştu.

    Bisiklet yolu istiyoruz

    AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, etkinliğe katılan bisikletlilerin, "bisiklet yolları istiyoruz" diye slogan attığına işaret ederek, "Ben de İstanbul Milletvekili olarak aynı duyguyu, dileği dile getiriyorum, bisiklet yolu istiyoruz sayın Bakanım" dedi.

    Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, üzerlerine düşen sorumluluk ve görevi açık bir şekilde aldıklarını belirterek, "Bunun uygulamasına da Halkalı bölgesinde Atakent’te başladık. Bunun yaygınlaşması, etkin kullanılması için daha önce başlattığımız kampanyadaki slogan gibi ’küresel ısınmamak için bisikleti seçin’ diyoruz. Bu noktada gereğini yapacağız" diye konuştu.

    Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz ise etkinliğe verilen destek için teşekkür etti. Suyabatmaz, "Sizler bizim için zaman ayırdınız, bizler için köprüyü tahsis etmekle kalmayıp buraya kadar pedal çevirdiniz. O kadar mutluyum ki hala rüyada gibiyim. Sizden aldığımız bisiklet yolları sözü... Artık herhalde gözüm arkada gitmem" dedi.

    Taksim Gezi Parkı’ndan tura başlayan bisikletliler, Şişli, Mecidiyeköy, Beşiktaş üzerinden çevre yoluna çıkarak Boğaziçi Köprüsünü geçtiler. Bisikletliler, zaman zaman, "Bisiklet yolu istiyoruz" sloganı atarken, gruptan bazı kişiler kaza geçirerek bisikletten düştü.

    Tur, Boğaziçi Köprüsü çıkışında verilen molanın ve Bakan Eroğlu’nun başka bir program için buradan ayrılmasının ardından Harem’de sona erdi. (aa)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=882275&Date=09.06.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu