YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Ocak 2009

'Gıda Krizi Daha da Büyüyebilir'

  • 26.01.2009 BBC Turkish
     
    Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Başkanı Josette Sheeran, dünyanın açlık çeken insanların sayısıyla baş edemeyecek bir noktaya gelmek üzere olduğu uyarısında bulundu.

    Sheeran, bu uyarıyı, örgütün İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen olağanüstü toplantısında yaptı.

    Toplantıda, geçen sene küresel gıda fiyatlarındaki görülmedik artışı izleyen mali krizden en fazla etkilenen yoksul ülkelere nasıl yardım edileceği ele alınıyor.

    Geçen yılki fiyat artışları ardından Dünya Gıda Programı fazladan 30 milyon kişiye daha gıda yardımı sağlamaya başlamıştı.

    Küresel mali kriz, kaynak sorunu yaşayan örgütün işini daha da zorlaştırdı.

    Josette Sheeran, özellikle Asya ülkelerindeki kriz nedeniyle sistemin çökebileceğini belirterek, "Gıda piyasaları, ülkelerin vatandaşlarını doyuracak gıda üretemediği ya da satın alamadığı bir noktaya gelebilir" dedi.

    Sheeran bu noktaya gelinmemesi için zor durumdaki ülkelere acilen yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.

    İstikrarsız petrol fiyatları, iklim değişikliği ve tarım arazilerinin biyoyakıt elde edilen ürünler için kullanılmasına ek olarak küresel ekonomik kriz, ülke dışında çalışan işçilerin memleketlerine daha az para göndermeye başlamasına ve Afrika'daki büyümenin durmasına neden oldu.

    Toplantının açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Gıa ve Tarım Örgütü Başkanı Jacques Diouf da tarıma yeterince yatırım yapılmaması durumunda gıda fiyatlarının yeniden tırmanışa geçeceğini söyledi.

    http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2009/01/090126_food.shtml 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu