04.02.02009 NTVMSNBC
Nükleer santral ihalesinde Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan ortak girişim grubu verdiği fiyatı aşağı çekti. Sözlü görüşmelerde 13 cent’e kadar inen Ruslar 8 cent civarında bir teklif sunarsa ihale için şansı artacak.
Mersin-Akkuyu’ya kurulacak Türkiye’nin ilk nükleer santrali için Rus Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan ortak girişim grubu 15 yıl için kilovatsaat başına 21.16 cent teklif etti. Firmanın fiyat indirimini içeren ilave teklif zarfı da şartnameye aykırı olduğu için iade edildi.
Bu aşamadan sonra ihale şartnamesi gereği pazarlık kapısının kapandığı tahmin ediliyordu. Ancak Türkiye Elektrik Ticaret AŞ’nin (TETAŞ) iki haftadır grupla sözlü pazarlık yaptığı ortaya çıktı. Ruslar son olarak fiyatlarını aşağı çekti ve 15 cent’le başlayıp, 2030’da 13.4 cent’e ulaşan teklifi sundu. TETAŞ yönetimi ise fiyatlar 8-10 sent aralığına gelmeden Rus gruba olumlu bakmıyor.
Pazarlık yetkisi alınacak
TETAŞ yönetimi Ruslarla sözlü olarak bir mutabakat sağladıktan sonra raporunu Bakanlar Kurulu’na sunacak. Sözlü pazarlıkta gelinen fiyat seviyesinin değerlendirilebilir olması halinde Bakanlar Kurulu’ndan fiyat için pazarlık yetkisi alınacak. Böylece pazarlığa resmiyet kazandırılmış olacak.
Ruslar fiyatlarını 8 cent civarında bir rakama çekerse de Mersin’e kurulan santral için şansı büyük ölçüde artacak.
Erdoğan: Değerlendirme sürüyor
Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, nükleer santral yapımına yönelik ihalede değerlendirmenin sürdüğünü, sonra karar vereceklerini söyledi.
Son 40 yılda üç kez açtığı nükleer santral ihalelerinden de sonuç alamayan Enerji Bakanlığı’nın yüksek katılım beklediği ve TETAŞ tarafından Türkiye tarihinde dördüncü kez açılan ihale için 13 şirket şartname aldığı halde, yalnızca Rus şirketler önderliğindeki grup teklif vermişti.
Konsorsiyum Akkuyu’da her biri 1.200 Megawatt (MW) gücünde olacak toplam 4 reaktör yapmayı planlıyor.
http://ntv.com.tr/news/474219.asp
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013