YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Nisan 2010

‘Yaralı’ Avlan Gölü Bürokrasi Kurbanı

  • 18.04.2010 Birgün     
     
    Yaklaşık yarım asır önce kurutulan, 1997 yılında ise sulandırma çalımalarıyla tekrar göl niteliği kazandırılarak korunmaya alınan Antalya’daki Avlan Gölü bürokrasi kurbanı.

    Devlet kararıyla başlatılan sulandırma çalışmalarıyla Türkiye’nin geri kazanılan ilk gölü olan Avlan, yağışlı geçen yılların da katkısıyla tekrar sularına kavuştu. Geçtiğimiz kış mevsiminin de bol yağışlı geçmesiyle eski görkemine kavuşan göl, ortasından geçen karayolu başta olmak üzere birçok talanla zarar görüyor.

    Gölü bölen yolun'dokunulmazlığı'

    Gölün son durumunu inceleyen ve raporlaştıran Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) ve Antalya Isparta Burdur Dereleri Gönlünce Aksın Platformu, temel sorunların çözülmemiş olması nedeniyle göl sularının kısmen ve yeniden boşaldığına dikkat çekiyor.

    Çevreci örgütlenmelerin oluşturduğu raporda, gölün temel sorunları arasında şunlar sıralanıyor:

    “Karayolu gölün bütünlüğünü bozuyor, göl karayolu nedeni ile iki yarım göl oluyor, karayolu suyun kirlenmesine neden oluyor; özellikle yoldan geçen taşıtların eksoz gazları tamamen göle iniyor, karayolu nedeniyle gölde su karayolunun yükseklik koduna göre tutuluyor ve su seviyesi normal yüksekliğine hiçbir zaman ulaşamıyor, karayolu nedeniyle gölde yaşayan su kuşları avlanmanın yasak olmasına rağmen çok kolay av oluyor”

    Gölün gölleşememe sorunu

    Rapoda; “Bilimsel verilerin ışığında yolun kaldırılması yönünde Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Ulusal Sulak Alan Komisyonu kararı bulunmasına rağmen, daha önce yolun kaldırılması yönünde imza koyan Devlet Su İşleri (DSİ) ve Ulaştırma Bakanlığı, yolu hâlâ kaldırmayarak, çözümü geciktiriyor” denilerek gölün bürokrasinin ağır işleyişine kurban gittiğine işaret edildi.

    Gölün sularını doğal olarak tahliye eden düdenlerde kaçak olduğunun bilindiğinin ve önceki yıllarda iyileştirme çalışmaları yapılmış olmasına rağmen bu çalışmaların tamamlanmadığına dikkat çeken çevreci raporda, DSİ tarafından arızaların hızla giderilmesi gerektiği bildirildi. Göl yakınında çiftçilik yapanların yaz aylarında, özellikle de geceleri gölden kaçak su çektiğini de hatırlatan çevreciler, bu konuda gölün emniyetinin denetlenmesi gerektiğini söyledi.

    Rapor şu ifadelerle devam ediyor: “Avlan Gölünün suları eğim nedeni ile yer altı su geçişi olduğu bilinen çok yakınındaki Karagöl’e doğru akıyor. Karagöl’ün hala tarım toprağı olarak kullanılması ve hala göl kimliğine yasal olarak kavuşmaması nedeni ile DSİ tarafından açılan büyük derin su tahliye kanalları çalışıyor ve bütün sular bu şekilde akıtılıyor. Dolayısı ile Avlan Gölü’nde su tutma şansı çok zayıf kalıyor. Avlan Gölü’nün yaz kış dolu olarak kalması Karagöl’ün oluşturulmasıyla daha kolay olacaktır.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu