YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Mayıs 2010

Satılmaktan Kurtarıldılar

  • 27.05.2010 Haberanaliz
     
    Adana Toroslar'daki yuvasından çıkardıkları iki kartal yavrusunu internet ilanıyla satışa çıkaran 3 kişi amaçlarına ulaşamadı.

    İnternette satılık yavru kartal ilanı veren 3 kişi, alıcı gibi davranarak pazarlık yapan bir fahri av müfettişi ve ormancıların desteğiyle yakalandı.

    İlanı fark eden bir fahri av müfettişi satıcılarla irtibata geçerek 10 bin TL karşılığında kartal yavrularını alacağını söyledi. Av müfettişi 3 satıcıyı Adana’dan İstanbul’a davet etti. Ardından devreye jandarma ve Orman Müdürlüğü ekipleri de girdi. Bu kişilerle Göktürk’te bir benzin istasyonunda buluşma ayarlandı. Buluşmada jandarmanın da desteğiyle zanlılar yakalandı ve haklarında yasal işlem başlatıldı.

    Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından korumaya alınan yavru kartallar, İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampusu’ndaki Veterinerlik Fakültesi’ne götürülerek bakıma alındı.

    "13 bin TL ceza kesildi"

    Orman Mühendisi Ahmet Yaşar Yıldız, kartal yavrularını satmak için İstanbul’a gelen ve kıskıvrak yakalanan zanlılara kişi başı 2 bin 800 TL, her bir hayvanın doğaya kazandırılması için yapılacak harcama için de 6 bin 500 TL olmak üzere toplam 13 bin TL para cezası kesildiğini ifade etti.

    Hayvanları zehirleme ve yuvadan alma gibi durumlarda zanlıların 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ile yargılanabileceklerini söyleyen Yıldız, "Bizim halktan istediğimiz doğada bulunan doğal türlerin hiçbirini evlerinde barındırmasınlar. Onların yaşam ortamı orası değil. Masumane duygularla yaklaşabilirler ama sonunda çok ağır bedeller ödeyebilirler" dedi.

    "Doğaya salınacaklar"

    Yavru kartalların bakımından sorumlu Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü de, mümkün olduğunca annelerinin beslenme ve barınma şartlarını uyguladıklarını belirterek, besleme sırasında insana alışmamaları için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydetti. Kütükçü, yavru kartalların iki ay daha bakımlarının devam edeceğini, sonbahar ortalarında ise doğaya salınacağını söyledi.

    Pazarlığı yapan ve ismini vermek istemeyen fahri av müfettişi de "Yaban hayvanı yabana aittir. yaban hayvanı kimsenin kafesinde, kimsenin ticaretinde olacak bir hayvan değildir. Onun için hepimizin doğaya sahip çıkması, çocuklarımıza da onların resimlerini değil kendilerini bırakmamız gerekir" diye konuştu. (dha)-
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu