29.06.2010 Cumhuriyet
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından desteklenen ''Köyceğiz-Dalyan'daki Deniz Kaplumbağalarının Araştırılması ve Korunması Projesi'' kapsamında bir Caretta carettaya ''uydu izleme cihazı'' takıldı.
Proje kapsamında İztuzu Plajı'nda düzenlenen toplantıda gazetecilere bilgi veren, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, uydu cihazı takılarak doğaya salınacak iki kaplumbağadan birinin İtalya'dan geleceğini söyledi.
''Uydu izleme cihazı'' takılan caretta-carettanın bir yıl boyunca aralıksız takip edileceğini belirten Kaska, ''Cihaz su altında çalışmıyor. Caretta-caretta su yüzeyine çıktığında uydu cihazı devreye giriyor. Caretta carettayı yakından izleme şansımız olacak. Takılan cihazın pil ömrü 1 yıl'' dedi. Kaska, Dalyan'ın deniz kaplumbağaları açısından Türkiye'deki en önemli üreme alanı olduğuna dikkati çekti.
Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise İztuzu Plajı'nı marka yapan ve kaplumbağalar ile korumaya emek sarf edenlere teşekkür ederek, ''Biz burada ev sahibiyiz diye toprağa basmadan çok daha önce kaplumbağalar buradaydı. Buranın esas sahibi bunlar. Şimdi bir kere daha anlıyoruz ki yeryüzü onlarsız olmaz. 'Dolunay' ismini verdiğimiz Caretta caretta kaplumbağasının da yolu açık olsun. Çok uzun bir ömür diliyoruz'' diye konuştu.
Proje kapsamında uydu takip cihazı takılacak olan Caretta caretta, özel bir ekip tarafından sahile çıktığında yakalandı.
Caretta carettanın kabuğu uydu takip cihazı takılmadan önce görevliler tarafından temizlendi. Bu sırada bazı uzmanlar, Caretta carettaya kamera ışıkları altında cihazın takılmasına tepki gösterdiler. Uydu takip cihazının Caretta-carettaya takılması işlemi kamera ışıklarından uzak bir yerde yapılarak, gazeteciler ve yurttaşlar bölgenin biraz ilerisine alındı.
Uydu takip cihazı takılması işlemi, yaklaşık bir 1 saatte tamamlandı. Bırakıldığı noktadan denize saat 00.02'de ulaşan Caretta carettanın yolculuğu görevliler ve gazeteciler tarafından da bir süre izlendi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
İklim krizinin etkilerinden biri olan deniz seviyesindeki yükseliş, dünya genelindeki en büyük...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013