YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Temmuz 2010

Torosların Oksijen Deposu Sıkıntılı

  • 11.07.2010 Radikal

    Türkiye'nin en büyük yaylası olan Akçatekir, çevre kirliliği başta olmak üzere birçok sorunla boğuşuyor.

    Çukurova’nın bunaltıcı sıcağı ve nemli havasından kurtulmak isteyenlerin uğrak yeri olan ve yaz aylarında nüfusu 200 bine çıkan Toros Dağları eteklerinde kurulu Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir Belde belediyesi sorunlarla boğuşuyor.

    Akçatekir Belde Beldiye Başkanı Mehmet Kılınçkaya, Adana’ya 100, Mersin’e 90 kilometre uzaklıkta olan Akçatekir’in Türkiye’nin ve Çukurova’nın en büyük yaylası olduğunu söyledi.

    Etrafı ormanlarla çevrili beldelerinin 6 mahalleden oluştuğunu ve yüz ölçümünün 530 hektar olduğunu belirten Kılınçkaya, "Beldede 18 bin civarında konut, 10 cadde, bin sokak, 300 iş yeri bulunuyor. Beldenin içme suyu ihtiyacını şeker pınarı kaynağından elektrikli motopomplarla 30 kilometre uzaklıktan karşılıyoruz" dedi.

    Yaz aylarında zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak günlerde vatandaşların ilk uğrak yerinin Akçatekir beldesi olduğunu belirten Kılınçkaya, yaylanın, yöre insanının yanı sıra Türkiye’nin değişik yörelerinden ve hatta yurt dışından gelen konukların da ilgisini çektiğini bildirdi.

    "Temizliği 1 çöp kamyoneti ve 3 traktörle yapıyoruz"

    Kılınçkaya, resmi nüfuslarının 4 bin 406 olmasına karşın yaz aylarında beldelerine 200 binin üzerinde kişinin geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

    "4 bin 406 kişiye göre İller Bankasından her ay gelen yaklaşık 35 bin lira katılım payı alıp 200 binin üzerindeki kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz. Beldenin temizliğini 1 çöp kamyoneti ve 3 traktörle güçlükle yapıyoruz. Mesai gözetmeksizin çalışmamıza karşın temizlik hizmetleri ister istemez aksıyor. Temizlik hizmetinin aksamaması için acilen çöp kamyonuna ihtiyacımız var."

    Kılınçkaya, coğrafi konumlarının engebeli olması nedeniyle yağmur ve kar sularının yollarını kullanılamaz hale getirdiğini ifade ederek, "Yollarımızın tamir ve bakımı için malzeme, ekipman, personel, greyder, kepçe ve silindire ihtiyacımız var. Belde içerisinden geçen yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Toros caddesi yazın aşırı derecede tozlanıyor, oluşan çukurlar nedeniyle de ulaşım aksıyor. Yolumuzun acilen asfalt kaplama yapılması gerekiyor" diye konuştu.

    8 milyon lira borç

    Kılınçkaya, kamu kurum ve kuruluşlarına yaklaşık 8 milyon lira borçlarının bulunduğunu belirterek, "Bu borç yükünün altından kalkmamız mümkün değil" dedi.

    Borçlarının affını veya faizlerinin silinerek ana paranın taksite bölünmesini isteyen Kılınçkaya, "Borçtan dolayı İller Bankası katılım payımız kesildiğinden personel giderimizi bile karşılayamıyoruz" diye konuştu.

    "Torosların oksijen deposu olmamıza rağmen, kendimiz oksijensiziz" diyen Kılınçkaya, yetkililerden sorunlarına bir an önce çözüm bulmasını istedi.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu