YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Mart 2012

"Beşikten beşiğe"

  • 26 Mart 2012 Ntvmsnbc
    Havayı temizleyen halılar, doğada tamamen yokolan tişörtler, teknik çevrime giren büro koltukları, spor ayakkabılar, mimari yapılar... Tüm bunlar "Beşikten beşiğe" tasarım ilkeleriyle üretiliyor.

    Beşikten beşiğe konseptinde yeni, güzel ve akıllı ürünler üretiliyor. Bu ürünler, kullanımlarının sonunda ya doğada tamamen yokoluyor ya da teknik çevrimlere girebiliyorlar. Kısacası atık oluşmuyor. Düşünce sistemi gereği beşikten beşiğe konseptine göre dizayn edilip üretilen ürünler yüksek bir kaliteye sahip oluyorlar.

    "Beşikten beşiğe" tasarım ilkeleri Avrupa'da büyük bir hızla yayılıyor. Prof. Dr. Michael Braungart tarafından Almanya’da 1987 yılında kurulan EPEA, cradle to cradle (beşikten beşiğe)  metodolojisinin uygulanması için çalışıyor. EPEA Türkiye Ofisi Direktör’ü  Profesör Doktor Hulusi Barlas, Beşikten Beşiğe tasarım konseptinin üç esasını şöyle sıralıyor: “ İlki “atık=besin”. Yani atık kavramı ortadan kalkıyor. İkincisi esas olarak güneş enerjisinin (direkt ya da depolanmış /dönüşmüş şekillerinin) kullanılıyor olması ve üçüncüsü de başta biyolojik ve kültürel olmak üzere çeşitliliğin desteklenmesi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu