YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Ağustos 2012

Ağrı Dağı'nın çöpü

  • 2 Ağustos. 2012 Ntvmsnbc
    Pet şişeler, bira kutuları, poşetler, konserveler.Türkiye'nin en yüksek noktası, her yıl binlerce turistin tırmandığı Ağrı Dağı'nda "çöp" önemli bir sorun haline geldi.

    Cihat İncesu

    Peki Ağrı Dağı'nı kim bu hale getiriyor? Dağcılar mı, turistler mi, yoksa onları bölgeye getiren duyarsız turizm firmaları mı?

    Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca: "Turizm firmaları yerleşik kamp kuruyorlar, imkanlar farklı, beslenme barınma hizmetini karşılama durumundalar. malzemeleri yukarı çıkıyorlar, sonra o malzeme orada kalıyor. Dağa giden kişi çöpünü getiririrse temizlik budur. Sen gidiyorsan, çöpünü getireceksin. Müeyyide uygulanır mı, uygulanır. Dağcılığı öğrenmiş bir kişiye çevreyi kirlettiremezsiniz, korsan rehber, kaçak çıkan, bir gece gelmiş insanlarla dağ kirlenir. " diyor.

    Geceyi Ağrı Dağı'nda kurulan kamplarda geçirenler, çöplerini poşetlere koyarak kayaların diplerine bırakıyor. Ancak rüzgârın etkisiyle çöp torbaları patlıyor  ve içindekiler çevreye yayılarak kirliliğine neden oluyor.

    Ağrı dağı çöplüğe dönüşünce önlemler de alınmaya başlandı.  Temizlik kampanyalarıyla, dağcılar organize oldu, binlerce poşet çöp toplandı. Ayrıca dağda 2 çöp toplama yeri oluşturuldu.

    Dağcılık rehberi Saim Şahin şunları söylüyor: "4200 metre kampında bir çöp toplama merkezi oluşturduk, kendi aramızda. halkı bilinçlendiriyoruz, anlatıyoruz insanlara, çöpümüzü götürelim, alan oluşturduk, her artçı, inerken, turistin çöpünü paylaşıyoruz. aşağı indiriyoruz. 3200 kampımızda da öyle."

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu