2 Ekim 2012 NtvmsnbcKanuni Sultan Süleyman'ın 1539'da çevre temizliğiyle ilgili kanunnamesi, bu konuda dünyanın ilk nizamnamelerinden biri...
Osmanlı'da çevre ve sokak temizliğine önem verildiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın 1539'da çevre temizliğiyle ilgili kanunnamesinin, bu konuda dünyanın ilk nizamnamelerinden biri olduğu, o dönemdeki çevre bilincinin günümüzde de oluşturulması gerektiği bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Temel Öztürk, Osmanlı yöneticilerinin çevre temizliği konusundaki tutumlarına, Müslüman toplum veya İslami ölçüler açısından yaklaşılması gerektiğini söyledi.
İslam kültüründe, daha öncesinde Türk kültüründe çevrenin korunması ve temizliğe verilen önemin, İslam dinindeki ''temizlik imanın yarısıdır'' noktasında ifade edilen hususlardan olduğunu belirten Öztürk, ''Osmanlı yöneticileri de bu açıdan meseleye yaklaştılar. Temiz bir çevre oluşturma ve bütün halkın hayat standartlarının yükseltilebilmesi için yaşanılabilir bir çevre bırakma veya o çevreyi oluşturma noktasında gayret gösterdiklerini görmekteyiz'' dedi.
Doç. Dr. Öztürk, Osmanlı'da yaşanılabilir çevrenin ön planda tutulmasına dikkat edildiğini ifade ederek, ''Osmanlı'da sadece gelir açısından değil, hayat standardının yükselmesi, bilhassa yaşanılabilir bir çevrenin oluşmasına da dikkat edildi. Çevrenin temiz tutulması, sokakların temizlenmesi, insanların birbiriyle ilişkilerinde binaların yapımı bile dikkate alındı'' diye konuştu.
Osmanlı'nın bunu sağlarken kendi içinde teşkilat oluşturduğunu, uygulamalarda belli bir disiplin ve sitem içinde hareket edildiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:
''Çevre temizliği noktasında Osmanlılarda kontrolü sağlayan, çevrenin temizliğinde yardımcı olan subaşılar, çöpçüsubaşılar var. Bunlar mahalle aralarının, çarşıların temizliğinden sorumlu oluyor. Bilhassa yine çarşıların temizliğinde esnafı ön planda tutuyorlar ki Osmanlı'nın ahi teşkilatını da düşünürsek, bunlar birbirine bağlı teşkilat içindeler. Esnaf çarşı ve pazarın temizliğinden sorumlu ve çöpçüsubaşısı bunun kontrolünü sağlıyor. Mahalle aralarının temizliği ile alakalı uygulamalar var. Bunu elimizdeki belgeler nezdinde Fatih Sultan Mehmet'e kadar götürebiliriz. Belgeye dayalı konuşmak gerekirse Fatih Sultan Mehmet'in kanunnameleri var. Bu nokta üzerinde kanunnamesinde, 'İstanbul'un her sokağına ikişer kişi tayin eyledim. Bunlar ki ellerinde bir kap içerisinde kireç tozu ve kömür külü olduğu halde günün belirli saatlerinde bu sokakları gezeler. Sokaklara tükürenlerin tükürükleri üzerine bu tozu dökeler ki yevmiye alsınlar' diyor.
Kanuni Sultan Süleyman'ın çevre temizliğiyle alakalı 1539'daki kanunnamesini belki de dünyanın ilk nizamnamelerinden biri olarak belirtebiliriz. Evlerin ve dükkanların temiz tutulması, evlerde çamaşır sularının yollara dökülmemesi, hayvan leşlerinin insanların yaşadığı yaşadığı yerlerden uzak tutulması, at arabalarının özel park yerlerine park edilmesi gibi ince noktaları da ifade eden bir nizamnamenin 1539'da yayımlandığını ve uygulandığını görmekteyiz.''
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Stanford'da 70 yıl sonra ilk kez bir fakülte olan Okulu...
Kanada’da doktorlar hastaların doğanın iyileştirici etkisinden yararlanması için reçetelerine park...
Hollandalı bilim insanları, ilk kez insan kanında mikroplastik bulunduğunu saptadı.
Dünyayı tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadeleyi merkezine alan, Türkiye’nin ilk İklim Şûrası,...
‘İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’, eylül ayında Belçika’da yapılacak solar arabaları yarışı öncesi, ZES...
Avrupa Birliği’nde yüksek emisyonlu araçların kısıtlandığı 'düşük emisyonlu bölge' uygulaması...
Araştırmalar, virüslerin 5 mm’den küçük mikroplastiklere yapışarak suda üç gün hayatta ortaya...
BM’nin Dünya Nüfus Beklentileri 2022 raporu, dünya nüfusunun 15 Kasım’da 8 milyara ulaşacağını...
TSKB, Global Banking & Finance Awards 2022'de ‘Türkiye’nin Kalkınma...
TSKB, dünyanın önde gelen kalkınma bankalarının temsilcilerini...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013