YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Ekim 2012

Bu şehirde "çöp" olmayacak

  • 10 Ekim 2012 Ntvmsnbc
    Denizli'de park, bahçe ve pazar yerlerinden elde edilen yeşil atıklar, posa haline getirilip üzüm bağlarında ve kültür mantarı yetiştiriciliğinde gübre olarak kullanılıyor.

    Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, kentlerdeki yeşil alanların artmasının, belediyelerin sorumluluğunu artırdığını, evlerden çıkan çöplerin yanı sıra park, bahçe ve pazar yerlerinden çıkan yeşil atıklara da çözüm bulmak zorunda olduklarını söyledi.

    Kent içerisindeki yeşil alanlardan kesilen çimler, budanan ağaçlar, pazarlardan çıkan meyve ve sebzelerin bertaraf edilmemesi halinde çürüyerek, etrafa kötü koku yayacağını dile getiren Gökoğlan, ''Bunun önüne geçmek için yeşil atıkları makineler yardımıyla posa haline getiriyoruz. Belediyenin çöp depolama alanında toplanan yeşil atıklar, 9 hafta sonrasında kendiliğinden gübre haline geliyor. Yeşil atıklardan yıllık 600 ton organik gübre elde ediyoruz. Bu gübre üzüm bağlarında ve mantar üretiminde kullanılıyor'' dedi.

    Yeşil atıkların yanı sıra evsel atıkları da değerlendirdiklerini ifade eden Gökoğlan, şöyle konuştu:

    ''Düzenli depolama sahanız yoksa, planlı programlı bir çöp stratejiniz yoksa kentiniz kokudan geçilmez. Kent içerisinde evsel, yeşil alanlardan çıkan, hastanelerden çıkan atıklar var. Bunların tek tek ayrıştırılıp işlenmesi gerekiyor. Biz bu çöplerin ayrıştırılması için kapı kapı gezip bilgilendirme yaptık. Çok şükür halkımızın da desteğiyle çöplerimizi ayrıştırır hale geldik. Çöplerimiz toplanırken ayrıştırılmış oluyor. Evsel atıklar, yeşil atıklar, tıbbi atıklar ayrı ayrı toplanıyor.

    Tıbbi atıklar bulaşıcı hastalıkları ortaya çıkarabilir, ildeki birçok insanın hastalanmasına neden olabilir. Onun için bu atıkların riskinin ortadan kaldırılması bir zorunluluk. Bu konudaki hassasiyetimiz dolayısıyla tıbbi atıkları sağa sola atmaktansa evsel atık haline getiriyoruz. Evsel atıklar gibi zararsız hale geldiğinde ise işlenerek elektrik enerjisi üretiliyor. Bu kapsamda Aydın, Muğla ve ilçeleri ile Denizli genelinden topladığımız günlük yaklaşık 6 ton tıbbi atığı evsel atık haline getiriyoruz.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu