YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Aralık 2012

Verimli toprak için binlerce yıl geçmeli

  • 13 Aralık 2012 Cumhuriyet
    Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soykan, Türkiye'de yılda 743 milyon ton verimli üst toprağın kaybedildiğini belirterek, "1 santimetre verimli toprak için binlerce yıl geçmesi gerekiyor," dedi.

    Soykan, BAÜ Genç Tema Topluluğu tarafından Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Erozyonla Mücadele'' konferansında, TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit'in toprağın korunması ve çevre adına önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

    TEMA Vakfı'nın 20 yıl önce kurulduğunu dile getiren Soykan, ''Karaca ve Gökyiğit'in hedefleri; topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşmeyle mücadele etmekti. Toprağa sahip çıkmak, korumak, çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkların korunması onların sayesinde devlet politikası haline gelmiştir'' diye konuştu.

    TEMA Vakfı'nın 20 yılda 10 milyon fidanı toprakla buluşturduğunu ve 700 milyon meşe palamudu ektiğini anlatan Soykan, erozyonun sadece ağaçlandırma çalışmasıyla önüne geçilemeyeceğini vurguladı.

    Erozyona uğrayan toprağın en üst tabakasının yani en verimli bölümünün kaybedildiğine dikkati çeken Soykan, şunları kaydetti:
    ''Ülkemizde yılda 743 milyon ton verimli üst toprağı yitiriyoruz. 1 santimetre verimli toprak için binlerce yıl geçmesi gerekiyor. Eğer toprağın korunması hakkında doğru bilgilendirme yapılamazsa, yapılan faaliyetler yetersiz kalabilir. Toplum, toprak hakkında bilgilendirilmeli. Bozulduktan sonra bir şeyi onarmak daha zordur. Onun için şimdilik ilk hedefimiz bozulmamış ve az bozulmuş ormanlarımızı korumak, daha sonra bozulmuş olanları tekrar kazanmaktır. Gelecek nesiller için, ülkemiz için toprağımıza sahip çıkmalıyız.'' Genç Tema Topluluğu üyeleri, konferansın sonunda Soykan'a çiçek ve plaket verdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu