YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Ocak 2013

Ak pelikanlara 71 genç daha katıldı

  • 10 Ocak 2013 Radikal
    Amasya'nın Suluova ilçesi sınırlarındaki Yedikır Baraj Gölü'nde, özellikle Avrupa'da nesli yok olma tehdidi altında bulunan yeni bir ak pelikan üreme kolonisi daha tespit edildi.

    Doğa Araştırmaları Derneği Eğitim ve Kapasite Geliştirme Programı Sorumlusu Riyat Gül, ak pelikan nüfusunun, sulak alanların kurutulması ya da tarım, sanayi ve yerleşim alanlarından kaynaklanan atık sularla kirletilmesi gibi nedenlerle, son yüzyılda özellikle Avrupa'da tehdit altına girdiğini söyledi.

    Göllere yabancı balıkların atılmasının da ak pelikan neslini tehdit ettiğini ifade eden Gül, “Çünkü bu şekilde ak pelikanların beslenebileceği balık türleri azaltılıyor ya da yok ediliyor. Ak pelikanlar, beslendikleri balıkların vücudunda biriken zehirli maddelerden de zarar görebiliyor” diye konuştu.

    Türkiye 'de ak pelikanların kuluçkaya yattığı Konya Ereğli Sazlıkları ile Kırşehir'deki Seyfe Gölü'nün yanlış su yönetimi nedeniyle kuruduğunu ve ak pelikanların bölgeyi terk ettiğini dile getiren Gül, Kars'taki Aktaş Gölü'nün ise günümüzde ak pelikanların düzenli kuluçkaya yattığı tek yer olarak bilindiğini kaydetti.

    TÜRÜN ÜREME BAŞARISI ARAŞTIRILDI
    Gül, 2011 yılında olağan sulak alan ziyaretleri sırasında Yedikır Baraj Gölü'nde 21 ak pelikana rastladıklarını, gözlemleri sırasında barajdaki küçük adada en az 5 çift ak pelikanın kuluçkaya yattığını tespit ettiklerini hatırlattı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu