3 Mart 2013 RadikalTaş ocakları ÇED'den muaf tutulunca sayıları hızla arttı. Türkiye'de 11 yılda 85 bin taş ocağı ruhsatı verildi. Bodrum Kaymakamı, ocaklara isyan etti.
Maden Kanunu’nda 2004 yılında yapılan değişiklik ile taş ocakları Çevre Etki Değerlendirme sürecinden muaf tutulmaya başlandı. Bu süreç ile birlikte Türkiye ’nin orman alanları taş ocağı yuvasına dönüştü. Ormanlar yok edilme pahasına, son 11 yılda 85 bin taş ocağı ruhsatı verildi.
Taş ocağı sayısının en çok arttığı illerin başında ise Antalya ve Muğla geliyor. Muğla ve çevresindeki orman alanlarında taş ocaklarının sayısı hızla artınca çevreciler ve yerel yöneticiler harekete geçti. Yıllardır denetim yapılmadığı için bir doğa katliamına neden olduğu ileri sürülen taş ocaklarına karşı kentte büyük bir mücadele başlatıldı.
Turizm merkezi Bodrum’da taş ocaklarına karşı verilen mücadeleye kaymakam da destek verdi. Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, taş ocaklarına yıllardır denetim yapılmadığını söyleyerek, “10 dönüm için ruhsat almış ancak 50 dönüm araziyi kullanıyor. Büyük bir çevre tahribatı var” diye isyan etti.
Muğla İl Genel Meclisi CHP’li üyesi ve Çevre Sağlığı Komisyonu Başkanı Cesur Öncel, 2 yıldır taş ocaklarına karşı yaptıkları incelemeleri şöyle özetledi: “İl genelinde 450 taş ocağı var. Çok sayıda taş ocağı da kaçak çalışıyor. Kontrollerini yapması gereken kurumlar hiçbir denetim yapmıyor. Sorun Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden başlıyor. Ruhsat verirken gereken özen gösterilmiyor. Yerel birimler ‘biz izin vermiyoruz’ diyorlar ancak Ankara ’dan alınan izinlerle taş ocakları faaliyetlerini sürdürüyor. Meclis olarak bir yetkimiz yok ancak tespitlerimizi yapıp Muğla Valiliği’ne bildiriyoruz.”
Taş ocaklarının çevreye zararlarından söz eden Öncel, “Ormanlar tahrip ediliyor. Dere yatakları hafriyatla dolduruluyor” diyor.
Molozlar ormanın içine atılıyor. Öncel, yaşanan başka bir sıkıntıyı da şöyle özetliyor: “Muğla’ya 450 taş ocağının getirisi 7 milyon lira. Bunun 3.5 milyonu il özel idaresine kalıyor. Bir köy yolunun maliyeti 1 kilometre için 100 bin lira. Her yıl taş ocakları yüzünden 300-400 kilometre yol yapıyoruz. Geçen ay bir rapor hazırladım ve tüm kurumlara gönderdik.
Şimdi Dalaman’da yeni bir taş ocağı açılmak isteniyor. 2 bin nüfuslu bir köyün içme suyunun karşılandığı yerde bir taş ocağı için izin verildi. Ruhsat süresi biten taş ocaklarına bile bir kılıf uyduruluyor ve süreleri uzatılıyor. Su havzaları zarar görüyor, ormanlar bitiyor. Biz taş ocaklarının hepsine karşı değiliz. Usulsüz çalışanlara, çevreye zarar verenlere karşıyız. Böyle devam ederse Muğla ve Bodrum elden gidecek.”
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Morgan Stanley'nin raporuna göre, küresel veri merkezlerinin enerji tüketimi hızla artıyor ve bu...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013