YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ekim 2013

Küçük akbabaların gizemli yolculuğu

  • Doğa Derneği, nesli tehlike altındaki Küçük akbabaların göç hareketlerini anlamak için Hatay ve çevresinde saha çalışmaları gerçekleştirdi. Uydu vericisi takılan Küçük akbabaların, göç sırasında Hatay’a ulaştıktan sonra farklı yollar izleyerek güneye inmeyi tercih ettikleri ilk defa bu çalışma ile sahada tespit edildi. 

    20 Ekim 2013 Ntvmsnbc
    Balkanlar ve Anadolu’da kuluçkaya yatan Küçük akbabalar, her yıl Afrika’ya ülkemiz üzerinden göç ederek gidiyorlar. Küçük akbaba gibi süzülen yırtıcı kuşlar için, bu uzun göç yolculuğunda enerjilerini verimli şekilde kullanmalarını sağlayan sıcak hava termalleri yüzünden boğazlar ve kanallar gibi daralan kara parçaları kritik önem taşıyor. Ülkemizde ise göç rotasında en önemli darboğaz Hatay ve çevresi.

    Nesli tehlike altındaki türün korunması için ülkemizde yapılacak her türlü çalışma küresel etkiler doğuracak nitelikte. Bu sebeple Doğa Derneği, Bulgaristan ve İngiltere Birdlife ortakları ile birlikte yürüttüğü uluslararası çalışmalar kapsamında türün ülkemizdeki göç yollarını araştırmaya başladı. Diğer yırtıcı türlerin sayımının da gerçekleştirildiği araştırma ile kısa zamanda çok önemli bulgulara ulaşıldı. Yapılan çalışmalar göç rotası üzerindeki darboğazların önemini ortaya koydu. Geniş alanlara yayılan türü izleyecek yeterli kapasite sağlamak oldukça zorken, göç sırasında dar boğazlarda sayma yönteminin tercih edilmesi ile kaydedilen 552 Küçük akbaba bireyi son 33 yılın Anadolu’da bilinen en yüksek rakamı oldu.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu