YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ekim 2013

Gediz Nehri'nde atık su kirliliği

  • 23 Ekim 2013 Cumhuriyet
    Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakıma alınması nedeniyle oluşan kirlilik, Gediz Nehri'ni tehdit ediyor.

    Olta Balıkçıları Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, UOSB Atıksu Arıtma Tesisi'nin bir süre önce bakıma alınması nedeniyle oluşan kirliliğin çevreye geri dönüşü olmayacak zararlar verdiğini belirtti. Tesisin Kurban Bayramı'nda bakıma alındığını, o tarihten itibaren içerisinde kimyevi atıklar barındıran on binlerce ton atık suyun hiçbir işleme tabi tutulmadan nehre bırakıldığını ileri süren Atalay, yaşanan olaya duyarsız kalmanın "insanlık suçu" olduğu söyledi.

    Arıtma tesisinin daha önceki dönemlerde de arızalandığını ya da bakıma alındığını, bölgede toplu balık ölümleri meydana geldiğini hatırlatan Atalay, "Gediz nehrindeki kirlilik canlı hayatını yok ediyor" dedi.

    Yaklaşık 10 gündür devam eden bakım çalışmalarını eleştiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık nehirde ölecek balık kalmadı. Çünkü hepsi kirlilik nedeniyle öldü. Nehir simsiyah akıyor. Boyahanelerin atıkları nedeniyle zaman zaman kırmızı, zaman zaman yeşil akıyor. Bu çevre felaketine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı derhal el koymalı. Gediz Nehri kaynağından kirletildiği sürece bu sorunu çözmek mümkün değil, bakınız Uşak'tan çıkan bu zehirli atıklar Manisa, İzmir'de on binlerce hektar tarım arazisini zehirliyor. Bu tarım arazilerinde yetişen ürünleri bizler yiyoruz. Gediz'i öldürmekle kalmıyoruz, balıklarımızı, toprağımızı, geleceğimizi öldürüyoruz."

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu